IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Други
20:42 | 15 ноември 2017
Обновен: 09:51 | 28 март 2024

Сърбия настоява НАТО да остане в Косово

По материала работи: Борис Проданов
Сърбия настоява НАТО да остане в Косово

Сръбският президент поиска от НАТО не само да не изтегля силите си от Косово, но и да не намалява присъствието си там.Сръбският президент Александър Вучич каза на пресконференция, че е поискал от НАТО не само да не изтегля силите си от Косово, но и да не намалява присъствието си там.Сръбският президент каза, че не са прави тези, които мислят, че на Сърбия не й трябват добри отношения с НАТО.

 

"Ние не сме заинтересовани за членство във военни съюзи. Трябва ни добро сътрудничество с НАТО. Никой не може да ме убеди, че Столтенберг мрази Сърбия и че не й желае добро бъдеще", каза Вучич, цитиран от агенция Бета и БТА.

 

Вучич участва в заседание на Северноатлантическия съвет и разговаря с генералния секретар на алианса. Силна и просперираща Сърбия означава по-голяма сигурност и стабилност в региона на Западните Балкани, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като добави, че сътрудничеството с НАТО гарантира по-голяма сигурност на Сърбия и нейните партньори в алианса, предаде Танюг.

 

На пресконференция в Брюксел след среща със сръбския президент Александър Вучич Столтенберг каза, че няма противоречие между военния неутралитет на Сърбия и партньорството й с НАТО. Той припомни, че НАТО има много партньори сред неутралните страни.

 

Генералният секретар изрази задоволство, че Сърбия е предложила следващата година да бъде домакин на съвместни учения за бързо реагиране при природни бедствия.Столтенберг посочи, че НАТО и Сърбия са имали 24 съвместни учения тази година, а алиансът обучава сръбски офицери за мироопазващи мисии и работи по реформата на сръбските институции за сигурност.

 

Той каза, че партньорството на Сърбия и НАТО може да допринесе в борбата с тероризма, като съобщи, че следващия месец Сърбия и НАТО заедно ще обучават иракски военномедицински персонал. 

 

дир.бг

Коментари

Новини Варна