Аудиозапис на общуването на леопарди в Далечния изток
Това стана възможно благодарение на съвременна техника
Публикувана: 24 Nov 2017 | 17:36

Специалисти от руския национален парк „Земята на леопарда” за пръв път получиха запис на звуците, с които общуват дивите далекоизточни леопарди, съобщи пресслужбата на парка. „Да чуеш в гората леопард се случва рядко, а досега не успявахме да запишем този звук. Това стана възможно благодарение на съвременна техника, която позволява да получаваме освен картина, и звук. Сега всеки може да научи повече за най-редките котки”, цитира пресслужбата инженер-изследователя от отдела за наука на националния парк Виктор Сторожук.

 

Досега руските учени разполагаха само със записи от зоологически градини, което не даваше възможност да бъде сравнено общуването на леопардите в клетка с това в дивата природа. На аудиозаписа се чува ръмженето на самец Leo 12M, наречен Тайфун.

 

„Пристигнал в любимото си място за почивка, намиращият се в спокойно състояние хищник обозначи присъствието си с мощен рев. Тишината на резервата в тайгата беше нарушена от рязък звук – сигнал за всички горски обитатели”, разказа представител на националния парк.

 

Паркът „Земята на леопарда” е създаден преди 5 години за запазване на най-редките далекоизточни леопарди, от които тогава бяха останали около 35. Общата площ на парка е 282 000 хектара. За сравнително кратко време числеността на леопардите беше стабилизирана, а след това започва и да се увеличава. Днес далекоизточните леопарди живеят в руския Приморски край и в Китай, а общият им брой е около 80.

 

БГНЕС

Коментари ( 0 )