IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Други
20:53 | 30 ноември 2017
Обновен: 15:05 | 13 април 2024

€218 млрд. годишно струват екопрестъпленията

В България горският ресурс е с милиарден потенциал

По материала работи: Борис Проданов
€218 млрд. годишно струват екопрестъпленията

Екологична престъпност в огромна степен е унищожението и незаконния трафик на защитени видове. Това каза Владимир Иванов от WWF България в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Той посочи, че по света има хиляди защитени видове, които са обект на незаконен трафик, защото сечите са скъпи.

 

„Сечите на защитени и вековни гори е огромно престъпление, защото унищожава огромен ресурс, включително финансов. Ресурс за чист въздух, чиста вода, ресурс, който опазва видове и дава качество на живот. Това са типове престъпления, валидни за цял свят, но за съжаление с много добра почва и у нас“.

 

Във връзка с доклада “Борба с престъпленията срещу природата в Дунавско-Карпатския регион” на Програмата на ООН за околната среда, на WWF и на Eurac Research, представен тази седмица в Брюксел, който разкрива, че екопрестъпленията възлизат до €218 млрд. годишно, Иванов коментира:„Когато унищожите една гора, не изчислявате само пазарната ѝ стойност – колко би струвала тя на пазара или колко би струвала, ако се отглежда и дава в плод в следващите 10 години, а не само днес. Унищожава се и възможността населеното място около нея да има чиста вода, чист въздух, да има възможности за туризъм. Създава се потенциал за ерозия, унищожават се реки“.

 

По думите му в България преграждането, изправянето, канализирането на реките, незаконното ползване или замърсяването им по ред начини са направили така, че да няма нито една незасегната от човешка дейност река.„В България сме преминали определени опасни прагове. Затова срещу България започва процедура в ЕК за нарушение на директивите за водите, защото България продължава да строи ВЕЦ-ове и мини ВЕЦ-ове дори в защитени зони като “Натура“, което е забранено“.

 

Иванов допълни, че горският ресурс на България е с милиарден потенциал. „Държавата ни няма много други неща, които да са толкова скъпи и с толкова дългосрочен финансов и икономически потенциал като горите. Заслужава си те да с пазят по умен и хубав начин“. 

 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

 

По публикацията работи: Екип на Bloomberg

Коментари

Новини Варна