IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Други
21:48 | 30 ноември 2017
Обновен: 23:59 | 23 март 2024

Неочакваната кончина на... 16-годишния Осама бин Ладен

Само след седмица той щеше да промени името си

По материала работи: Борис Проданов
През август вътрешният министър на Ирак се срещна с момчето, за да обсъдят смяната на името му Снимка: Facebook

Идната неделя 16-годишният иракчанин Осама бин Ладен Хусейн щеше да промени името си, превърнало се за него в бреме, ако четири дни преди това не беше загинал от токов удар при работа, предаде Франс прес.

"Той беше роден в края на 2001 г., точно след атентатите на Ал Каида срещу кулите близнаци (в Ню Йорк) на 11 септември", обясни за АФП негов братовчед - Моханад. По това време саудитецът Осама бил Ладен беше шеф на Ал Каида, припомня БТА.

Братовчедът каза, че при управлението на Саддам Хюсеин иракският печат е представял Бин Ладен като герой, а не като терорист, и затова бащата на момчето му дал това име.

Детето обаче страдало заради името си. След оглавената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г. американски войници претърсили дома му, като разбрали, че там живее Бин Ладен, след което момчето не смеело да излезе от сунитския си квартал Азамия в Багдад, за да не попадне на контролен пост.

За да припечелва, Осама продавал чай на улицата. Щастието му се усмихнало, когато бил интервюиран от местна телевизия.

"Министърът на вътрешните работи Касем ал Араджи видя по телевизията интервюто ми, в което момчето молеше да промени името си, и преди два месеца поиска да го срещна със семейството му", разказа пред АФП журналистът Ахмад ал Хадж.

"Осама бил Ладен беше ужасен на влизане в "зелената зона" (изключително строго охраняван район в Багдад, където се намират министерствата), но министърът го предразположи. Той дори му подари iPhone и му каза да си избере друго име", допълни журналистът.

Понеже младежът нямал конкретна идея, министърът предложил името Ахмад. В началото на тази седмица той бил уведомен, че в неделя ще получи новите си документи за самоличност.

Добил увереност, Осама си намерил работа в склад за резервни части. Вчера шефът му го пратил да вземе нещо от покрива, но той се подхлъзнал и за да не падне, се хванал за електрически кабел. Това му струвало живота.

Истинският Осама бин Ладен беше убит от американски войници на 2 май 2011 г. в Пакистан.

 

днес.бг

 

Още по темата: ИДИЛ превзе пещерата Тора Бора - скривалището на Бин Ладен

Коментари

Новини Варна