IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Други
12:22 | 13 декември 2017
Обновен: 14:16 | 24 април 2024

Разкриха тайната на раираната красота на кафе лате

По материала работи: Борис Проданов
Разкриха тайната на раираната красота на кафе лате

Физици разгадаха тайната на необикновената слоеста структура на напитката кафе лате и откриха начин за създаване на аналогичен модел и рисунък във всякаква течност и дори в желеобразни материали, пише в статия в сп. Nature Communications („Нейчър къмюникейшънс”).

 

„Различни природни модели са сред най-интересните и красиви явления, които можем да изучаваме. Самоорганизиращите се системи, като вълните на повърхността на водата, колебанията в пламъците, симетричните и сложни снежинки отдавна привличат вниманието на хората. Нещо подобно се случва и тогава, когато кафе еспресо бъде изляно в чаша с топло мляко и течността се превърне в слоесто лате” посочват Хауърд Стоун от Принстънския университет в САЩ и колегите от екипа му. Много обекти от обкръжаващия ни свят, включително и снежинките, облаците, магическите кръгове в горите и саваната, начина, по който са завити ластуните на краставиците, линиите на мозъчната повърхност и на червата, са циклични, изглеждат сложно, но могат да бъдат описани с прости математически формули.

 

Техни „автори” са или природните сили, или еволюцията, която в продължение на милиони години търси съвършени пътища за решаване на сложни проблеми.Физици, математици и химици активно изучават подобни „експерименти на природата” с надежда да разберат как работят и да използват тази информация за решаване на сложни инженерни или научни задачи.

 

Стоун и колегите му се заинтересували и от друг сходен проблем, чийто автор е вече човек, а не природата – тайната на това как се образуват слоеве с различен цвят в чаша с кафе лате.

 

В най-опростен вид, подчертават физиците, учените отдавна разбират как „се получава” напитката лате. Уникалният резултат се постига, тъй като кафето и млякото имат различна плътност и са загрети до различна температура, а взаимодействието им кара голяма част от кафето да изплува, а млякото да се събере в долната част на чашата.

 

От друга страна, учените не могли да разберат защо хаотичното смесване на две течности, макар и с различни свойства, постепенно се превръща в подреден набор от светли и тъмни ивици с еднакви концентрации на кафе и мляко.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна