IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Други
21:20 | 10 февруари 2018
Обновен: 10:26 | 23 март 2024

Вируси са създателите на човечеството?

Учени открили ново семейство от вирусите Marseilleviridae

По материала работи: Борис Проданов
Вируси са създателите на човечеството?

Учени от университета на Айова са открили ново семейство от гигантските вируси Marseilleviridae, което съдържа гените, притежавани от еукариотни организми, съобщи Лента, предаде БТА.

Учените предполагат, че инфекциозните агенти са допринесли за появата на хистони - белтъци, които участват в опаковането на ДНК и регулират активността на гените, в клетките. Това защитило жизненоважна генетична информация и в резултат се появили многоклетъчни, сред които и човекът. 

Прокариотите не притежават определени хистони, обозначени като Н2А, Н2В, Н3 и Н4. Тези съединения се срещат в клетките на еукариотни организми и участват в образуването на нуклеозоми - частици, около които се увива ДНК. У вирусите хистоните обаче образували белтъци, съставени от две по-прости молекули. Учените предполагат, че Marseilleviridae може да са източник на гени, които кодират хистони за много други организми.

Според учените най-вероятен е следният сценарий - вируси заразили протоеукариотни организми, разменили с тях генетичен материал и от него се получили хистонни гени. Впоследствие Marseilleviridae заразили други клетки, като разпространили в тях заимстваната по-рано ДНК.

Резултатите от изследването са качени на сайта Phys.org.

dnes.bg

 

Още по темата: Скъп билет до Марс, евтин до Луната. Скоро!

Коментари

Новини Варна