Първите растения са се появили пред 500 млн. години
Публикувана: 20 Feb 2018 | 12:43

Британски палеонтолози откриха, че първите сухоземни растения са се появили на Земята преди около 500 милиона години, т.е. с над 100 милиона години по-рано, отколкото се смяташе преди. Тяхната статия е публикувана в списание PNAS.

 

„Появата на растенията върху повърхността на Земята радикално е променило нейния климат и облик, многократно ускорявайки ерозията на почвите и скалите, рязко намалявайки парниковите газове в атмосферата, което е довело до захлаждане на климата и други промени. Ние доказахме, че това се е случило в средата на Камбрийския период, във времето, когато са се появили и първите сухоземни животни“, разказва Дженифър Морис от Бристолския университет. Доскоро учените смятаха, че първите дървета са се появили в средата на Девонския период, около 400 милиона години назад.

 

Тяхната поява рязко е променила облика на цялата планета, превръщайки я в „зелена“, запълвайки атмосферата с гигантско количество кислород, а също така давайки живот на много нови видове животни, включително насекоми и гъби, хранещи се основно с растителна биомаса. Палеонтолозите все още не знаят как са изглеждали първите дървета. Едва малък брой вкаменени гори са се запазили до ден-днешен. Тяхното проучване показва, че това са били доста причудливи създания. Вместо листа те са имали фотосинтезираща кора, а външно напомнят дърветата джуджета в съвременната тундра.

 

БГНЕС

 

Още по темата: Една намерена частица: Динозаври са тичали по нашите земи!

Коментари ( 0 )