IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Други
16:20 | 18 март 2018
Обновен: 14:11 | 24 април 2024

Още две държави с имотни „балони”

Внимавайте с Швейцария и Норвегия

По материала работи: Борис Проданов
Още две държави с имотни „балони”

Централната банка на Швейцария предупреждава, че силният ръст на цените на жилищата в Конфедерацията може да доведе до корекция на пазара на недвижими имоти. Подобна оценка направи и главният финансов регулатор на Норвегия за местния пазар.

 

„Цените на частните жилища и къщи започнаха отново да се повишават. Отчитайки значителното поскъпване на този тип имоти през последните години, въпросните сегменти се намират опасно близко до корекция на цените във възходяща посока в средносрочен план”, посочва Националната банка на Швейцария (SNB). Очаква се институцията да повиши условията за получаване на ипотечен заем, тъй като другият основен инструмент за „укротяване” на цените – повишаване на лихвените проценти по жилищните кредити, е невъзможно да бъде приложен. Причината е, че регулаторът се стреми към по-продължително стабилизиране на швейцарския франк. Процентът инфлация също така е нисък.

 

По-решителни мерки ще предприеме Централната банка на Норвегия. Тя е готова да повиши лихвените проценти по ипотечните заеми през следващите месеци, като очерта рисковете за жилищния пазар в краткосрочен план.

 

факти.бг

 

Още по темата: Нова схема на имотна измама

Коментари

Новини Варна