IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Други
13:27 | 14 април 2018
Обновен: 14:11 | 24 април 2024

Откриха как да разчитат паметта на умрели хора?

Генетичната сигнатура на спомените може да бъде полезна при лечението на пациенти

По материала работи: Борис Проданов
Откриха как да разчитат паметта на умрели хора?

Израелски учени откриха връзка между усещанията на опитни мишки в последните минути от живота им и маркери в определени гени, които могат да бъдат използвани за възстановяване на спомените на гризачите посмъртно, съобщава New Scientist.

 

Изследователите се надяват един ден откритието има да помогне в разчитането на мислите на починали хора. Дори това да не бъде постигнато обаче, генетичната сигнатура на спомените може да бъде полезна при лечението на пациенти с психиатрични разстройства и загуба на паметта.

 

"(За да бъдат разчетени мислите) трябва да се действа много бързо, тъй като протеините започват да деградират необратимо минути след смъртта", обяснява д-р Клер Уорбъртън от Университета в Бристъл. Мозъкът съхранявал спомените във връзки между невроните, съставени от протеини, които се контролират от изменения в гените в зоната на Амоновия рог (хипокампа) и неокортекса.

 

Засега учените са успели да потвърдят наличието на устойчиви модели в експерименти с мозъка на лабораторни мишки. Когато напредне обаче, технологията ще може да се използва при по-големи животни, а в даден момент - и при хора.

 

факти.бг

 

 

Коментари

Новини Варна