IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Други
11:35 | 13 май 2018
Обновен: 03:44 | 25 април 2024

Кейт Бланшет поведе протест на фестивала в Кан

По материала работи: Борис Проданов
Кейт Бланшет поведе протест на фестивала в Кан

Кейт Бланшет поведе актриси в безпрецедентен протест по червените килими на филмовия фестивал в Кан. Протестът беше за равно заплащане и прекратяване на сексуалния тормоз, съобщи британският вестник "Телеграф".

 

Салма Хайек и Кристен Стюарт са сред 82-те актриси, продуценти и режисьори, които се борят за равнопоставеност и "безопасно работно място". Това се случва седем месеца след падането на Харви Уейнстейн, холивудския магнат, обвинен в изнасилване и сексуален тормоз.

 

Протестът подчерта, че само 82 филма, режисирани от жени, са избрани за престижния конкурс на фестивала "Палм д'Ор" в неговата 71-годишна история, в сравнение с 1645-те, режисирани от мъже. Бланшет, която председателства журито тази година и ще връчва наградата "Палм д'Ор", едно от най-високите отличия на филмовата индустрия, заяви, че актрисите призовават за "свят, който позволява на всички нас, пред и зад камерата, да се развиваме рамо до рамо с нашите колеги мъже".

 

Джейн Кампион е единствената жена режисьор, спечелила "Палма д'Ор" за филма си от 1993 г. "Пианото". Директорът на фестивала Тери Фремаукс заяви, че подкрепя протеста като начин жените "да потвърдят присъствието си".

 

Движението #MeToo обърна внимание върху тормоза. 40 000 флаера бяха раздадени на тазгодишния фестивал, напомняйки на гостите, че сексуалният тормоз може да бъде наказан във Франция с три години затвор и глоба от 45 500 евро. Кан също е подложена на критики заради малкия брой жени режисьори, избрани за участие в конкурса. Фремаукс настоя, че фестивалът избира филми единствено заради тяхното качество, но обеща да направи комисиите балансирани спрямо пола. С

 

лед протестния марш се прожектираха "Момичетата на слънцето" на Ева Юсон, която разказва историята на кюрдските жени бойци. Юсон е френска режисьорка, е една от трите жени, чиито филми са сред 21-те избрани за конкурса тази година. Другите са "Капернаум" на Надин Лабаки и "Happy as Lazzaro" на Алис Рохърчър, чиито премиери ще бъдат другата седмица.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна