IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Други
16:13 | 27 май 2018
Обновен: 08:28 | 28 март 2024

Хълцането може да бъде предизвикано от пушене?

Най-дългото траело 68 години

По материала работи: Борис Проданов
Хълцането може да бъде предизвикано от пушене?

Хълцането може да бъде смешно заради забавния звук, който се произвежда. Но то може и да е изключително мъчително, ако трае по-дълго.

 

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви разкажем малко повече за този невероятно странен феномен.

 

Медицинското му наименование е сингултус (singultus)
Думата, разбира се, идва от латински и означава „да си поемеш дъх, докато плачеш“. Движението е предизвикано от неволево съкращаване на диафрагмата, което се случва с едновременното свиване на гласовата кутия и затваряне на глотиса. Това блокира поемането на въздух и гласните струни. Целият този механизъм предизвиква смешния звук, който всеки индивидуално произвежда.

 

Хълцането има много различни причини 

Въпреки че няма конкретна научна причина отключваща хълцането, счита се, че то може да бъде предизвикано от стрес, шок, консумация на алкохол, пушене, преяждане, ядене на пикантни храни, бързо хранене, лошо сдъвкване на храната, внезапна промяна в температурата, възбуда.

 

Много от тези обстоятелства дразнят хранопровода и предизвикват неволево свиване на диафрагмата.

 

Хълцането в повечето случаи е краткотрайно 
Ако хълцането ви продължава с дни или повече, може да се окаже, че в основата му стои сериозен здравословен проблем. Сред заболяванията, често придружавани с хълцане, са язвите, маларията, ракът.

 

Хората не са единствените, които хълцат
Повечето бозайници хълцат понякога. Но хората са склонни да хълцат много повече от което и да е друго животно. Много по-често срещано е при бебетата, отколкото при възрастните.

 

Домашните лекове срещу хълцане не са доказани 
В народната култура и медицина се разпространяват всевъзможни начини за облекчаване и спиране на хълцането. Всеки от нас обаче поне веднъж в живота си се е убедил, че те не действат или ако действат веднъж, то следващият път не.

 

Никой не знае защо съществува хълцането

Някои учени смятат, че хълцането е черта, останала от еволюционното минало на бозайниците. Мускулите, които ни карат да хълцаме, са били първоначално предназначени за хриле, пише rd.com. 

 

Други твърдят, че хълцането помага на плода да се подготви за дишането, като упражнява мускулите си. Все пак, това си остава една от големите загадки на човечеството.

 

Най-дългото хълцане траело 68 години 
Обичайният епизод на хълцане трае няколко минути. Но човек на име Чарлз Озбърн хълцал от 1922 до 1960 година, докато навършил 96 години. Спрял да хълца една година преди да умре. Никой не успял да разбере причината, разбира се.

 

az-jenata.bg

Коментари

Новини Варна