IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Други
10:40 | 2 август 2018
Обновен: 12:06 | 11 април 2024

95% от лемурите са на ръба на изчезването

Приматите със заострени муцуни и дълги опашки се срещат само в Мадагаскар

По материала работи: Борис Проданов
95% от лемурите са на ръба на изчезването

Лемурите са "на ръба на изчезването". 95% от тях са застрашени от заличаване, което ги прави най-застрашените примати на Земята, съобщи водеща група за опазване на природата. Приматите със заострени муцуни и дълги опашки се срещат само в Мадагаскар, където унищожаването на тропическите гори, нерегулираното земеделие, дърводобивът и минното дело са унищожителни за лемурите, съобщи Международният съюз за опазване на природата (IUCN).

 

"Без съмнение това е най-високият процент на заплаха за която и да е голяма група от бозайници и за всяка голяма група от гръбначни животни досега", каза Рус Митермейер от комисията за оцеляване на видовете в IUCN.От общо 111 видове и подвидове лемури, 105 са застрашени, обяви IUCN, по данни от първото актуализиране на популацията на лемури от 2012 г. насам.

 

Сред най-актуалните причини за изчезването им е "увеличаването на нивото на лов на лемури, което включва и ловуване за търговски цели", заяви в изявление Кристоф Швицер, директор на Зоологическото дружество в Бристол. Той описва лова на лемури като "различно от всичко, което сме виждали досега в Мадагаскар".

 

Един от видовете, идентифицирани като "критично застрашени", е северният игрив лемур, за който се смята, че са останали само 50 екземпляра, заяви IUCN."Лемурите за Мадагаскар са това, което са гигантските панди за Китай - това са „гъските, които снасят златни яйца“, привличайки туристи и любители на природата", каза Йона Ратсимбазафи от изследователската група за домашни примати, известна като GERP.

 

Мадагаскар е една от нациите с най-голямо биоразнообразие в света.IUCN заяви, че стартира "основен план за действие за опазване на лемурите", за да помогне за опазването на застрашените примати.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна