91% подкрепиха името „Северна Македония” при активност от 36%
Парламентът на страната има последната дума
Публикувана: 1 Oct 2018 | 8:52

Изключително ниска избирателна активност на историческия референдум за промяна на името на Македония. Въпреки че 91,48% ( 605 016 души) гласуваха на проведеното вчера национално допитване дали да бъде сменено името на страната на "Северна Македония", до момента едва 36,87% (661 393 гласа) от имащите право на глас македонци са гласували при 98,61% от преброените бюлетини.

 

Това показват резултатите на страницата на Държавната избирателна комисия на Македония.

 

5,64% (37 312 души) са гласували "против" на въпроса "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция".

 

Право на глас имаха 1 806 336 души.

 

903 169 гласа ( 50% + 1) са необходими за валиден референдум.

 

Въпреки това парламентът на страната има последната дума. Ще са необходими 2/3 подкрепа (80 гласа от 120), за да бъде ратифициран договорът с Гърция.

 

Невалидните бюлетини са 2,99%.

 

Премиерът Зоран Заев обяви, че страната отива към предсрочни избори, ако опозиционната партия ВМРО -ДПМНЕ не приеме и не подкрепи резултатите.

 

От ВМРО -ДПМНЕ и движението "Бойкотирам" обявиха победа на националното допитване, тъй като ниската избирателна активност не дава легитимност.

 

Движението "Бойкотирам" се събра пред парламента на страната в Скопие, за да отпразнува победата на консултативния референдум. 

 

"Ясно е, че на този референдум целта не е постигната", обяви председателят на избирателната комисия Оливер Деркоски, цитиран от ДПА.

 

Според някои ниската избирателна активност е политически удар върху Заев, който много разчита на консултативния референдум.

 

През юни Заев и гръцкия премиер Алексис Ципрас постигнаха споразумение за преименуване на Бивша югославска република Македония на Северна Македония. В замяна Гърция обеща да позволи на страната да се присъедини към НАТО и ЕС.

 

В Атина военният министър Панос Каменос написа в "Туитър", че е радостен от резултата на референдума.

 

"Когато казах, че референдумът ще се провали, бях критикуван. Сега 68% от страната обяви споразумението за невалидно", коментира той.

 

Но Ципрас и външното министерство на Гърция бързо реагираха. Те обявиха, че застават зад споразумението и Заев.

 

news.bg

 

Още по темата: Зоран Заев: Ако опозицията не приеме референдума - избори

Коментари ( 0 )