IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Други
12:24 | 18 октомври 2018
Обновен: 23:50 | 16 март 2024

Акционерите искат да изгонят Зукърбърг от „Фейсбук“

Засега обаче не става ясно дали това е възможно

По материала работи: Борис Проданов
Акционерите искат да изгонят Зукърбърг от „Фейсбук“

Няколко пенсионни фондове и департаментите на финансите на американските щати Род-Айлънд, Илинойс и Пенсилвания подкрепят идеята за свалянето на Марк Зукърбърг от поста председател на Борда на директорите на компанията „Фейсбук“. Това съобщи вестник „Уолстрийт джърнъл“.

 

Пенсионните фондове на град Ню Йорк и департаментите на финансите на споменатите по-горе щати са сред миноритарните акционери на „Фейсбук“. Те подкрепят предложението на друг миноритарий, компанията Trillium Asset Management. Тя настоява Зукърбърг да се оттегли от заеманите постове, поемайки отговорността за серията скандални провали.

 

Изданието констатира, че инициативата на притежателите на малки пакети с акции от „Фейсбук“ за момента е обречена на провал. Причината е, че Зукърбърг разполага с 59,9% от гласовете в борда.

 

Първоначално Trillium Asset Management предложи да се назначи независим председател на борда на директорите на „Фейсбук“, след като се разрази скандалът около компанията „Кеймбридж аналитика“, която незаконно е използвала личните данни на потребителите на социалната мрежа. Разкритията доведоха до сериозен спад на котировките на акциите на „Фейсбук“ до 174,78 долара. Капитализацията на „Фейсбук“ се срина със 123,71 милиарда долара.

 

Сега подкрепата за предложението нарасна, след като преди две седмици стана ясно, че са открити нови слаби страни на социалната мрежа. Те могат да бъдат използвани от хакерите, за да получат достъп до около 50 милиона акаунта на потребители.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна