IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Други
19:40 | 21 октомври 2018
Обновен: 23:50 | 16 март 2024

Учени съобщиха за революционен напредък в борбата с ХИВ

Терапията, дала добър резултат, включва стволови клетки

По материала работи: Борис Проданов
Учени съобщиха за революционен напредък в борбата с ХИВ

Нова надежда за носителите на ХИВ - учени от Барселона съобщиха, че са успели да отстранят вируса напълно с помощта на стволови клетки. За пръв път, откакто се прилага антиретровирусна терапия, те са премахнали ХИВ от кръвта и тъканите на пациенти, пише БТА. Редовният анализ на кръвта у шестима пациенти, на които били присадени стволови клетки, показал, че ХИВ не е открит в кръвта и тъканите им.

 

У един от пациентите не били открити дори антитела. Новият метод на трансплантация на стволови клетки е базиран върху единствения случай, свързан с пълно оздравяване на заразен пациент. Въз основа на сложна терапия, приложена на берлинчанина Тимъти, у когото бе открита рядка мутация на протеина CCR5 Delta 32, испанските медици разработили уникален механизъм за „пречистване" на заразените с вируса клетки. Учените отбелязват, че цялостната трансплантация на стволови клетки отнема 18 месеца, а за приготвяне на противовирусните съставки се използват кръв от пъпната връв и течност от костния мозък.

 

Все още обаче е рано да се каже дали експериментът е успешен. През следващите месеци медиците ще следят здравословното състояние на първия подложен на подобна операция пациент. Ако резултатите се потвърдят, това ще е голям пробив в борбата с ХИВ. В България само през тази година са регистрирани около 161 нови случая на заразени с вируса.

 

КРОСС

Коментари

Новини Варна