IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Други
15:08 | 31 юли 2019
Обновен: 14:08 | 24 април 2024

Правилното съхранение на гумите е най-важно

Големи производители препоръчват до 10 г. експлоатация

По материала работи: Борис Проданов
Правилното съхранение на гумите е най-важно

Експерти посочиха, че за дълъг живот на гумите е важно единствено съхранението, съобщи fakti.bg. В подкрепа на своята теза те дават и становищата на трима от най-големите производители в света. Общото мнение е, че една гума трябва да се съхранява по точно определени правила и тогава тя може да издържи значително по-дълго време.

 

Michelin: „Не е възможно да се определи срока на годност на гумите. Няма значение кога са произведени. Препоръчваме 10 г. експлоатация. След този срок гумите да се проверяват по-често и ако има напукване, да се заменят“.

 

Continental: „Стареенето на гумите е проявление на химични и физични процеси. При правилно складираните гуми обаче тези процеси протичат много бавно. Препоръчваме складирането на гумите да бъде извършвано от професионалисти или в подходяща среда. Ако се съхраняват при препоръчителните условия (а именно  прохладно и сухо място, далеч от директна слънчева светлина, химикали и източници на озон), гумите ще запазят своите оригинални, добре балансирани свойства през цялата продължителност на живота им. Гаранционният срок започва да тече от датата на закупуването на гумата. Потвърждаваме и възможността леките ни гуми да бъдат използвани до 10 г. при условие, че всички препоръчителни условия за съхраняване са спазени“.

 

Goodyear: „Гумите ни са предназначени да бъдат устойчиви срещу големите сили, стреса, излагането на слънце и екстремни температури през целия си живот. За да запази своите свойства и компоненти, гумата е направена от оптимална смес на восъци, антиоксиданти и антиозонанти. Съхраняваните, както и използваните гуми ще запазят свойствата си при условие, че те се поддържат правилно, не се обработват неподходящо и се съхраняват в правилните условия“.

 

Единственият срок за експлоатация на дадена гума, посочен от всеки производител, е до достигане на индикатора за износване на протектора, независимо от датата на производство или срока на експлоатация (ако са спазени всички норми за съхранение), или до достигане на минимална дълбочина на протектора според местното законодателство. След като са налице тези изменения, повече от препоръчително е гумите да бъдат заменени с други.

 

Прочетете още: Обслужване или ремонт на автомобила: Как да спестим от това?

Коментари

Новини Варна