IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Други
13:13 | 13 февруари 2020
Обновен: 21:11 | 25 март 2024

Навиците, за които не сте подозирали, че вредят на вашето здраве

Някои действия в ежедневието ни могат сериозно да навредят на нашето здраве, вижте кои са те

По материала работи: Борис Проданов
Навиците, за които не сте подозирали, че вредят на вашето здраве

Американски лекари са започнали проучване относно навиците ни и доколко те вредят на здравето ни. Едно от най-изненадващите открития е, че бутоните в асансьора са един от най-големите приносители на вируси, пише хърватското издание 24sata. И колкото и да се опитваме да живеем здравословно, нашите навици могат сериозно да попречат за осъществяването на тази цел.

 

Друг лош навик е предвижването по ескалатори или с асансьори. Особено когато става въпрос за 1-2 етажа. Eкспертите съветват да се предвижваме пеш. Според лекарите изкачването на стълби активизира мускулите, ускорява пулса, а в дългосрочен план оказва добър ефект върху сърдечната дейност и кръвоносните съдове. Освен предимствата едно изкачване на стълбите във вирусните сезони е от полза, защото по този начин ще се предпазим от разпространяване на вируси в тесни пространства като асансьорите. А за още по-голяма сигурност и превенция от разпространение на вируси мийте ръцете си често.

 

Друг вреден навик, който може да повлияе негативно на здравето ни, е пиенето на кафе след 14 часа. Според учените няма нищо лошо в това да се будите с чаша топло кафе, но ако употребявате напитката следобед, вероятността да навредите на здравето си е много голяма. Кофеинът, употребяван след 14 часа, колкото и да не го усещаме, може да навреди сериозно на качествения сън, който от своя страна е необходим за възстановяване на тялото. Без спокоен сън тялото ни не отпочива, а с това може да си докараме хронична умора.

 

Не пипайте лицето си. Най-лошото нещо, което можете да си причините, е да замърсите лицето си при опит да отстраните онази пъпка, която се е появила преди важна среща. Колкото и да ви е неприятно, по-добре да сте на среща с пъпка, отколкото с проблемна кожа след това. Дерматолози предупреждават, че изстискването на пъпките с ръка може да пренесе бактериите от ръцете ви в кожата. А с това да я замърсите още повече.

 

Внимавайте при избора на сутиен – изборът на точен размер е много важен.Трябва да сме много внимателни, когато купуваме сутиен, защото той трябва да придържа много добре бюста. Ако изборът не е правилен, а сутиенът не придържа добре бюста, ще доведе до натоварване на врата, гръбначния стълб, а с това - главоболие и дори гръбначно изкривяване. Тези проблеми се забелязват най-често при жените с по-голям бюст, но това не изключва и жените с по-малък.

 

Изберете фитнеса вместо хапчетата за отслабване. Хапчетата за отслабване в много от случаите са прекалено скъпи, а загубата на тегло, която отчитате, не е излишни мазнини, а вода. Когато спрете употребата на хапчетата, водата в тялото се натрупва отново, а новите панталони рязко отесняват. Специалистите съветват да се консултирате с диетолог, за да ви изготви режим, който е най-подходящ за вас. Друг добър подход при борбата с излишните килограми е храненето с плодове и зеленчуци, както и физическите упражнения.

 

Миенето на зъбите само с четка и паста не е достатъчно. Експерти твърдят, че много често бактериите се крият на места, до които четката не може да достигне. Задържайки се по зъбите, в най-добрия случай ще предизвикат кървене на венците. Експертите съветват да почистваме зъбите и с конец, защото в противен случай бактериите, които се съдържат в устната кухина, могат да проникнат в кръвта и от там да се разпространят из цялото ни тяло.

 

Прочетете още: Груба грешка! Не изхвърляйте водата, в която сте варили яйцата
 

Коментари

Новини Варна