IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
12:15 | 11 октомври 2014
Обновен: 05:54 | 12 април 2024

Шестима кандидат-депутати от Варна с над 7% преференция

Шестима кандидат-депутати от Варна с над 7% преференция

По материала работи: Златина Добрева
Шестима кандидат-депутати от Варна с над 7% преференция

Шестима кандидати за депутати от Варна са събрали необходимия брой префенции, който им позволява да преминат бариерата от 7% и така да се придвижат напред в листата или да запазят местата си, показват оповестените от ЦИК окончателни резултати. Това са Красимир Янков и Борислав Гуцанов (БСП), Емил Димитров (Патриотичен фронт), Георги Ковачев и Диляна Тасаджикова („България без цензура”), Алеко Атанасов (ДПС). Дияна Димитрова („Атака”), чието място в листата съответства на номера на партията в бюлетината, подаде заявление, че не иска да става народен представител и процентът на преференциите за нея не фигурира в списъка на ЦИК, пише dariknews.
Префенциалният вот доведе до най-сериозни размествания в листата на БСП (№22). С 18.39% Красимир Янков се придвижи от четвърто до второ място и ще попадне в парламента. Третият Борислав Гуцанов е събрал 10.60% , а втората Анелия Клисарова – 4.34%. По-висок резулат от бившия министър на образованието има Иво Стамболийски, който е под № 22 в листата. 22/22 са отбелязали 4.57 от гласувалите за социалистите.
В листата на ГЕРБ (№ 9) най-много преференции е събрала деветата в листата Даниела Панайотова, чийто номер е бил отбелязан от 6.7% от гласувалите за партията. След нея се нареждат Руслан Тошев с 1.86% и Живко Петров с 1.68%.
Кандидатите за депутати от Варна, чието място в листите съвпада с номера на партиите им в бюлетината, са получи висок преференциален вот от избирателите на всички формации. Най-голям е този процент за Диляна Тасаджикова от "България без цензура", която получава 10.43%. Тя обаче не успява да измести втория в листата Георги Ковачев, чието име е било отбелязано от 12.99%.
18/18 в листата на ДПС Алеко Атанасов се отказа от депутатското си място.

Коментари

Новини Варна