IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
17:00 | 31 октомври 2014
Обновен: 05:16 | 17 април 2024

АБВ извън управлението

Трябва да има правителство, категоричен е Ивайло Калфин

По материала работи: Златина Добрева
АБВ извън управлението

Отговорността за съставяне на правителство е на ГЕРБ, а АБВ няма как да е част от бъдещото управление, защото има различия в приоритетите на двете политически сили. Това заяви зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин след проведени консултации с президента Росен Плевнелиев.
В същото време той беше категоричен, че трябва да има правителство, защото ако се проведат нови избори през зимата, това ще е много безотговорно от страна на политиците.
Калфин потвърди позицията на партията си, че депутатите от нея ще подкрепят управляващите по теми, които са важни за страната.
„Трябва да има стабилност, трябва опозиция и управляващи да намерят съгласие по основни въпроси“, призова той.
По думите на Калфин Плевнелиев е поставил въпроса, че в споразумението за партньорство с ЕС България е поела ангажименти за 33 конкретни реформи, които трябва да се случат до 2016 г.
Според него този въпрос отсъства досега от разговорите, макар че е много важен, защото от реформите зависи дали ще получим парите по еврофондовете.
„Голяма част от тях предполагат голямо парламентарно съгласие, те касаят здравеопазването, пенсионната система“, мотивира се Калфин.
По време на днешната среща е станало въпрос и за промени в Конституцията, с които да се разширят правомощията на президента. Предложението на АБВ е това да се обсъди от конвент, пише dnes.bg.
Калфин определи като „поредната лъжа, която се тиражира в медиите, за да отвлече вниманието от действително тежкия проблем за КТБ, публикации, че лидерът на АВБ Георги Първанов има милиони левове в банката.

Коментари

Новини Варна