IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
11:03 | 26 януари 2015
Обновен: 19:29 | 24 март 2024

Депутатите да решат проблема с бягството на Галеви и сие

Кандидатите за шеф на ВКС спорят има ли осъдени политици у нас

По материала работи: Лиляна Трънкова
Депутатите да решат проблема с бягството на Галеви и сие

Изчезването на знакови клиенти на Темида, преди да влезе в сила изпълнението на присъдите им, е проблем на законодателя, а не на правосъдието. За да се реши той, са нужни спешни законодателни промени. Около това мнение се обединиха двамата кандидати за председател на ВКС – Павлина Панова и Лозан Панов, по време на дебат по БНТ.

През миналата седмица стана ясно, че обвиненият в наркотрафик Евелин Банев-Брендо е в неизвестност. Преди това по същия път минаха и братя Галеви, убиецът от "Соло" Илиян Тодоров и др.

Проблемът с бягството на престъпниците е факт. Не може да се даде еднозначен отговор каква е панацеята, коментира Панова.

Тя припомни, че през 2012 година ВКС с е произнесъл по искане на правосъдния, че произнасянето на осъдителна присъда в хода на процеса не е основание лицето да бъде задържано. „Това е и според Конвенцията за правата на човека. Това е проблем на законодателя, не на практика”, категорична е Панова.

На същото мнение е и Панов. „Прокуратурата казва - делото е в съда, значи той трябва да реши проблема. Съдът казва – полицията трябва да го реши, защото тя е, която изпълнява мярката за неотклонение, и става едно голяма объркване”, обясни той. Според Панов бързи законодателни промени са едно от решенията. Другото било – слагането на електронно проследяващо устройство, което преди време беше демонстрирано в правосъдното министерство.

„Избягаха много преди Брендо, цял списък има, не прави добро впечатление, защото излиза, че в България, дори да има осъдени, те не изтърпяват присъдите си”, каза още Панов.

Панов и Панова се разминаха по въпроса как трябва да се промени обликът на съдебната система. Според Лозан Панов това може да стане едва когато има ефективна присъда на политик или магистрат, както е в Румъния. Панова обаче го контрира, че у нас и сега има осъдени политици и магистрати.

„Имаме осъден бивш депутат и около десет магистрати с влезли в сила присъди. Да, те не са с ефективни присъди, но това не значи, че не са осъдени”, каза тя.

Изборът на председател на ВКС ще се състои на 29 януари - ден след обявяването на доклада на ЕК за България.

 

Коментари

Новини Варна