IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
20:45 | 28 януари 2015
Обновен: 23:24 | 18 април 2024

Борисов за сметкитe за ток: Абсолютен умисъл и сценарий

Премиерът по адрес на Енерго-Про: Мислят ли си, че им вярваме?

По материала работи: Лиляна Трънкова
Борисов за сметкитe за ток: Абсолютен умисъл и сценарий

Премиерът Бойко Борисов видя повтарящ се умишлено сценарий в напрежението около сметките за ток в Североизточна България, където част от абонатите получиха две фактури с един и същ срок за плащане.

„Аз съм убеден, че това не са случайни неща”, признава днес министър-председателят по време на заседанието на правителството, става ясно от стенограмата от него. Борисов съобщава и че във Фейсбук вече има групи, в които варненци се подготвят за протест на 1 февруари. „Това е абсолютен умисъл за мен, отново във Варна – повтаря се абсолютно същият сценарий”, казва премиерът.

Напрежението около сметките за ток избухна преди дни, когато се разбра, че част от потребителите на електроенергия в Североизточна България са получили две фактури с един и същ срок за плащане. Заради скандала депутатите от енергийната комисия привикаха спешно шефовете на ЕРП-та на изслушване, на което директорът на Енерго-Про обяви, че проблемът е софтуерен.

През зимата на 2013 година високите сметки изкараха хиляди хора на протест. След няколкоседмично недоволство Борисов подаде оставката на първия си кабинет. Заради подозренията, че някой умишлено се опитва да повтори събитията от тогава, премиерът днес дава заръка: „Каквото трябва да се промени с парламента, драстично говорите: 10, 15, милиони трябва да бъдат глобите, след като нанасят такива поражения”.

По време на днешното заседание енергийният министър Теменужка Петкова информира министрите за разговорите с ЕРП-тата и проверка на министерството в Енерго-Про във Варна. Тя обяснява, че става дума за 67 000 клиенти на дружеството, получили по две фактури. Според Енерго-Про те са ощетени на случаен принцип.

„И защо не на всички потребители?”, пита Борисов и припомня, че при февруарските протести през 2013 г. 20 на сто от абонатите получили високи сметки. „Все едно: ти не получаваш, а този съсед под теб получава. Обаче от тези 20% излязоха 10 000 на протест, защото получават. Другите хора дори не разбраха за какво става въпрос. Сега от тези 67 000 абонати 6000 да излязат на протест – без да имаме никаква вина”, възмущава се премиерът. „И казват: софтуерът се развалил нещо и така направил. Как не направи поне на всичките?”, недоумява още Борисов.

Енергийният министър му отговаря, че от Енерго-Про са обяснили, че са избрани точно тези 67 000 абонати, защото дружеството не разполага с достатъчен брой отчетници, които да могат така да разпределят времето си, че да отчетат всички потребители в рамките на 31-дневния период, който се изисква по закон.

„Нали не си мислят, че им вярваме?”, пита Борисов. „Мисля, че не си мислят подобно нещо”, отговаря Теменужка Петкова. Борисов обаче не спира: „Нали не си мислят, че това обяснение на някого може да свърши работа? Случаен принцип – на най-бедните, които веднага това им се отразява и излизат на улицата? Това ли е случайният принцип?”

Енергийният министър обяснява, че дори и дружеството да има кадрови проблем, това не трябва да се отразява на потребителите и на спокойствието в страната.

„Да, но заглавията са: „Безсилна ли е държавата?“, „Държавата на колене ли е?“, „Държавата в някаква уйдурма ли е с електроразпределителните дружества?“, не спира да се възмущава Борисов.

В темата се включва и здравният министър Петър Москов, който припомня, че на едно от последните заседания на кабинета миналата година вицепремиерът Томислав Дончев е предупредил, че има сигнали за завишени сметки. Тогава енергийният министър извика представители на дружествата и те обявиха предварително, че такова нещо няма да има.

„Тогава те декларираха пред държавата, че ще спазват закона. Тоест джентълменската договорка, че това няма да продължава, е нарушена от тяхна страна и според мен не следват разговори, а следват наистина сериозни санкции”, казва Москов.

Борисов допълва: „Далеч съм от мисълта да обиждам, да гоня или да влизам в реториката на други по отношение на инвеститорите, но аз мисля, че просто трябва да бъдат принудени да спазват правилата, договорите, законите, за което джентълменските ни отношения дори не са нужни”.

Социалният министър Ивайло Калфин също коментира темата. Той уточнява, че трябва да се каже ясно, че хората вече няма да бъдат карани да плащат повече от това, което показва електромерът им и че електроразпределителните дружества ще бъдат наказани.

Коментари

Новини Варна