IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
15:06 | 28 януари 2015
Обновен: 01:26 | 20 април 2024

ГЕРБ: Докладът на Брюксел е кредит на доверие

По материала работи: Златина Добрева
Цветан Цветанов: Ако само ДПС ни подкрепи, се отказваме

ГЕРБ обяви, че докладът на Европейската комисия дава надежда и е кредит на доверие към властта.
„Това е кредит на доверие в днешното стабилно управление“, каза шефът на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. Той разясни, че щом кабинетът е стабилен, това е знак, че може да има реални реформи.
ГЕРБ анонсираха, че в следващите месеци ще бъдат предложени промени в закона за съдебната власт, в НК, ще има закон за спецслужбите, нов закон за МВР. Така, според управляващите, ще бъдат осъществени нужните реформи и ще се върне загубеното доверие в България.
Управляващите припомниха и че остават два дни до крайния срок за избор на нов главен инспектор на Инспектората към ВСС, но все още няма кандидатури. ГЕРБ предположи, че те ще се появят в последния момент и изрази надежда, че изборът ще мине спокойно.
Цветан Цветанов отчете консенсуса в парламента за приемането на стратегия за съдебната реформа и призова партиите в парламента да търсят нещата, които ги обединяват, а не тези, които ги разделят.
„През последните години относно корупция и злоупотреба за постигане на корупционни схеми няма осъдени и това е дефицит“, отвърна Цветанов на въпрос дали и в България скоро ще има осъдени министри и висши политици, както е в Румъния. „Надяваме се с общи усилия на законодателя и стабилизирането на съдебната система да се преодолее този дефицит“, каза той, цитиран от dnes.bg.
Според шефа на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ докладът на ЕК дава надежда и показва доверието в започнатата работа за укрепване на съдебната система. „Разбираме тежестта на отговорностите, които докладът вменява на законодателния орган и институциите“, каза той.

Коментари

Новини Варна