IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
13:11 | 30 януари 2015
Обновен: 04:51 | 28 март 2024

Борисов: Кабинетът се справя сравнително добре

Най-важното е България да е стабилна, а това е възможно само със стабилно правителство, каза премиерът

По материала работи: Златина Добрева
Бойко Борисов

България продължава да бъде най-атрактивната страна в ЕС по отношение на данъците, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов пред представители на Американската търговска камара, пред които говори за приоритетите на кабинета през 2015 година.
„Изкушението да се повишат данъците винаги го е имало, но с много усилия в парламента успяхме да запазим плоския данък. Много внимателно следим плана „Юнкер". Аз не съм против да се дават пари за неща, които след това променят облика и улесняват живота на хората. Лошото е, че хората много бързо свикват с хубавото и го приемат за даденост”, заяви Борисов, цитиран от „Фокус“.
Премиерът даде любимия си пример със софийското метро. Според него то е било мечта преди време, а сега не си представяме съществуването на София без него. По думите му в края на юли ще бъде завършен заводът за битови отпадъци в село Яна.
„Все повече се радвам на синхрона на работата на министрите. Това ми дава оптимизъм, че правителството ще завърши мандата си. Надявам се да проведем местните избори в условията не само на предизборна борба, но да бъде и толерантна и нормална кампания. Най-важното е България да е стабилна, а това е възможно само със стабилно правителство", каза още Бойко Борисов.
Той отново напомни, че кабинетът е бил създаден трудно, но оцени, че той се справя „сравнително добре“.
„По-добър от този вариант нямаше как да се избере. Това правителство има възможност да отреагира и да разработи, да направи така, че да не е така празна годината, както 2014 г. Последиците от експеримента „Орешарски" са изключително тежки за България", заяви Борисов, цитиран от dnes.bg. По думите му при следващ срив нямаме никакъв ресурс да се справим.
Премиерът каза, че ще се въздържи от оценка за избора на председател на ВКС „по простата причина, че не ми е работа”. Вчера ВСС избра на поста Лозан Панов, а негов опонент беше Павлина Панова.
“Този път и двамата кандидати бяха просто безупречни. Ако могат да работят в екип, това само може да радва българите и нашите партньори", добави министър-председателят.
Борисов изтъкна на срещата, че „американският бизнес е длъжен в България да се държи добре”, и допълни „години наред, когато искаме да кажем как е добре, казваме: „вижте как е в САЩ".
„Само преди 10 дни Джон Кери на посещение ни върна на мястото ни. България беше изпаднала в тотална изолация. Взе се решение за 4 важни комисии в областта на сигурността, отбраната, енергетиката и културата. По всички теми, по които имаме въпросителни да бъдат изяснени,”, информира той инвеститорите.
Премиерът изказа съболезнования на близките на първия демократично избран президент д-р Желю Желев, който почина днес.
“Позволете ми да се присъединя към скръбта за Жельо Желев. Старите хора казват, че Господ прибира първо добрите хора. Министерски съвет и Президентството ще подготвят държавно погребение", каза министър-председателят.

Коментари

Новини Варна