IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
09:59 | 5 март 2015
Обновен: 09:17 | 16 април 2024

Вицепремиерът: Вучков е използван от хора, които искат неговия пост

Според Бъчварова оставката е била натиск върху премиера Борисов

По материала работи: Златина Добрева
Вицепремиерът: Вучков е използван от хора, които искат неговия пост

Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков беше подадена по начин, по който не може да не бъде приета. Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова в ефира на Нова телевизия.
Вчера по време на заседанието на Министерския съвет министърът на вътрешните работи Веселин Вучков изненадващо подаде оставка. По-късно той обясни, че причината да се оттегли е, че кабинетът не планира да проведе нова процедура за избор на главен секретар и шеф на ДАНС, въпреки че има нов Закон за МВР.
По думите й оставката е била натиск върху премиера Борисов. Според нея Вучков е използван от хора, които искат неговия пост. Бъчварова заяви още, че самото подаване на оставката – в края на заседанието на Министерски съвет, е било ритуално, защото е влязло в стенограмата, и непочтено.
Според нея би било много по-почтено, ако Вучков е отишъл лично при премиера. „Аз уважавам Вучков, ценя неговите качества и почтеност, но информацията и впечатленията, които имам, не показват, че е имало ситуация на избор”, коментира още тя, цитирана от dnes.bg.
Подадена по този начин, оставката замъгли посещението на шефа на ФБР Джеймс Коми у нас. Бъчварова припомни, че е била планирана среща между Коми и Вучков.
„Борисов не знаеше за тази оставка“, категорична бе Бъчварова. Тя допълни още, че решението на Вучков е изненадало всички, защото е дошло в политически наситен ден. Самата оставка не е била обсъждана на предварителни разговори.
Бъчварова защити премиера Борисов като заяви, че той никога не е казвал, че няма да освободи Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров. „В този момент е по-добре тази смяна да не стане толкова бързо. Той ще ги смени, в момент, който е най-добре”, каза още Румяна Бъчварова.
Бъчварова беше категорична, че на премиера на се нужни договорки с ДПС, тъй като кабинетът има широка политическа подкрепа. По думите й подобни твърдения са елементарни и търсят единствено политически дивиденти.
"Нямам впечатления, че премиерът е държан за шлифера", допълни още тя.
Според Бъчварова човекът, който трябва да заеме поста на Вучков, трябва да бъде от ГЕРБ или да е близо до ГЕРБ, но да е човек, на когото може да се има доверие. Запитана дали на поста може да бъде назначен депутат от Реформаторския блок, вицепремиерът отговори: „Това означава да сменим формулата на правителството и тогава ремонтът ще бъде доста голям”.

Коментари

Новини Варна