IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
10:23 | 26 март 2015
Обновен: 14:39 | 25 март 2024

Георги Близнашки "за" референдума

По думите му има огромна гражданска енергия правилата на изборната игра да бъдат променени

По материала работи: Златина Добрева
Премиерът призова за национална солидарност с пострадалите от наводненията

Има огромна гражданска енергия правилата на изборната игра да бъдат променени. Това каза бившият служебен премиер и инициатор на референдум за изборните правила проф. Георги Блзинашки пред bTV.
По думите му политиците трябва да си дадат сметка, че гражданите са ентусиазирани и очакват подобно обществено допитване.
„За „Белене” референдумът не беше успешен, защото хората не излязоха”, подчерта Близнашки, допълвайки, че сега ситуацията е различна.
Според него най-важният въпрос би бил за задължителното гласуване. „Не можем да оставим новите поколения да станат отчуждени от политиката на страната”, заяви той, допълвайки, че затова е нужно и задължителното гласуване – поне 10-12 години, за да се създаде усещане за отговорност.
„Ако хората дадат гласа си за това, едва ли ще има партия, която да се противопостави на народния вот”, подчерта бившият премиер. И коментира, че задължителен вот ще „разшири активния избирателен корпус и ще ограничи влиянието на купените гласове и корпоративния вот”.
„Крайно време е да имаме позитивен референдум, обществените нагласи са такива”, каза още Георги Близнашки.

Коментари

Новини Варна