IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
20:22 | 26 март 2015
Обновен: 23:41 | 23 април 2024

Първанов предлага среща на Борисов през април

В коалицията има проблеми, няма диалог, обясни лидерът в оставка

По материала работи: Лиляна Трънкова
Първанов предлага среща на Борисов през април

Лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов заяви, че е готов да инициира среща с управляващата партия ГЕРБ, защото тя е партията мандатоносител, и с лидера й Бойко Борисов. Пред bTV той уточни, че срещата може да се състои през април.

Първанов отново разкритикува управляващата коалиция, в която партньор е и неговата партия, като обяви, че в нея няма и това е проблем.

„Имаме много бележки към министъра на отбраната, към външния министър, на икономиката, нещата не вървят, в енергетиката. Искаме да си изясним какво смята правителството да прави оттук нататък", разясни той и обощи, че по-големият проблем е отсъствието на политики в цели сектори.

На фона на тази критика той отдели социалния министър Ивайло Калфин, който до дни щял да „сложи на масата” четири пакета от законопроекти.

"Калфин наистина работи както никой друг досега. Но ако всичко друго се провали, извинявайте ние не може да носим тази отговорност", обясни Първанов.

Той заяви, че е неудовлетворен от работата на кабинета. "Аз имах много повече очаквания и го казвам с идеята не да събаряме кабинета, защото в момента наистина няма ясна, силна, убедителна алтернатива. А защото искам този кабинет да бъде оздравен и не може да пестим критиките", поясни лидерът в оставка на АБВ.

На въпрос, ако съпартийците му го изберат отново за лидер, дали ще приеме поста, Първанов отговори: „Може би да, но всичко зависи не само от боря на номинациите и резултата от гласуването, а от това каква политика ще изберем. Ако политиката, която формира АБВ отговаря на моите виждания, ще се опитам да продължа с лидерството”.

Попитан дали партията му ще подкрепи предложението на президента за избори и референдум „2 в 1”, той обяви, че инициират промени в закона за референдума: „Ще предложим да се свали прагът на легитимност. Ние предлагаме 40%, закована, предсказуема граница, а за промени в конституцията 50 плюс 1%. Ще намалим броя на необходимите подписи, за да се инициира референдум”.

На финала Георги Първанов каза, че в АБВ са „за” задължителното гласуване, но трябва да стане с промяна в конституцията и да се уточни ще ма ли санкции и стимули.

 

Коментари

Новини Варна