IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
08:07 | 27 март 2015
Обновен: 15:43 | 15 април 2024

Депутатите слизат от служебните лимузини за вота

Обмислят и промяна във ваканцията

По материала работи: Златина Добрева
Депутатите слизат от служебните лимузини за вота

На депутатите ще бъде забранено да използват служебните автомобили на НС по време на кампанията за предстоящите местни избори през есента. Очаква се парламентарната шефка Цецка Цачева да издаде заповед за това в синхрон с приетия през 2014 година Изборен кодекс. Мярката вече е прилагана преди вота „2 в 1” за местна власт и президент през 2011 година, когато Цачева оглавяваше 41-вото НС. Тогава освен използването на парламентарните лимузини, на депутатите бяха резнати и парите за бензин за личните им автомобили, както и командировъчните за дните, посветени на предизборни обиколки.
В изборния закон пише: „Във връзка с предизборната кампания се забранява безплатното използване на публичен административен ресурс, бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и други транспортни средства, оборудване и други движими и недвижими вещи - държавна или общинска собственост, предоставени на администрацията, държавните и местните органи, и държавните и общинските предприятия”.” За нарушителите даже са предвидени санкции, вариращи от 1000 лв. до 10 000 лв.”
Освен че служебните коли ще бъдат прибрани в парламентарния гараж, обмисля се още както в предишни случаи законотворците да си дадат почивка за седмица-две и да се посветят изцяло на агитация, вместо да се чудят как да скрепят крехкия по традиция преди избори кворум, докато мнозина са по избирателните си райони. В подкрепа на тази идея се обявиха както управляващите, така и представители на опозицията. Лятната ваканция на депутатите, която по правилник е през целия август, да се измести с месец-два заради местните избори. Такава идея дори лансира пред „Монитор” шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов. По думите му конкретно решение по въпроса засега нямало, но подобна стъпка щяла да е най-логичната. Така народните представители ще коват ударно закони цял август, а точно в кампанията за вота НС няма да става поле за агитация и предизборни битки, коментира депутатът от ГЕРБ. Текстовете на парламентарния правилник позволяват подобна рокада. В него пише, че промени в дните за ваканция може да се правят по изключение. Според Кирилов друг вариант, върху който може да се помисли, бил лятната почивка да се разцепи. Така депутатите все пак ще могат да излязат 15 дни във ваканция за августко море, а останалите 15 да бъдат ползвани в рамките на кампанията. Кирилов е категоричен, че автопаркът на НС няма да бъде използван за предизборна агитация от депутатите. Той подчерта, че има изрична забрана за това в Изборния кодекс, а и се очаквало председателят на парламента Цецка Цачева да излезе с нарочна заповед по въпроса.
Mинистрите също няма да използват държавните лимузини за предизборни обиколки, пише "Монитор". Освен че ограничението в Изборния кодекс важи и за тях, премиерът Бойко Борисов вече обяви, че ще поиска по време на кампанията те да се съсредоточат изцяло върху служебните си задължения. Самият той щял да даде личен пример, като не присъства на предизборните мероприятия на ГЕРБ.

Коментари

Новини Варна