IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
21:34 | 20 май 2015
Обновен: 02:09 | 16 април 2024

София остро реагира на изказване на Русия за Македония

Даниел Митов определи изказването на руския външен министър като “безотговорно”

По материала работи: Борис Проданов
София остро реагира на изказване на Русия за Македония

Изказване на руския външен министър Сергей Лавров за Македония предизвика реакция на министъра на външните работи Даниел Митов.


В изказването си руския външен министър заяви, че кризата в Македония е режисирана отвън, предаде Радио свободна Европа, цитирано от Агенция "Фокус".


Според Лавров събитията са организирани след отказа на премиера Никола Груевски да се присъедини към санкциите срещу Русия, които ги въведоха САЩ и ЕС, заради ролята на Москва в кризата в Украйна.


Лавров каза още, че се говори, че искат да разделят Македония на две – между Албания и България. Това предизвика реакцията на външното ни министерство.


В изявление министър Даниел Митов определи изказването на руския външен министър като “безотговорно” и особено направените внушения за евентуална подялба на Република Македония между Албания и България.


"Намирам за крайно безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи Сергей Лавров в днешното му изказване пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България“, се казва в разпространеното от МВнР изявление.


Министър Митов подчертава, че България първа е признала независимостта на Република Македония и през годините по пътя на укрепването на нейната независимост и суверенитет страната ни винаги е давала най-голяма подкрепа.


В изявлението се казва още, че опитите да се поставя под съмнение европейският ред в региона и териториалната цялост на Република Македония са недопустими.


Стабилността на всички страни от Югоизточна Европа е от първостепенно значение за нас и опитите на външни за региона страни за нейното подкопаване чрез подобни внушения трябва да бъдат прекратени.


България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония и в това не може да има никакво съмнение.

 

Коментари

Новини Варна