IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
11:46 | 25 май 2015
Обновен: 01:21 | 16 април 2024

България и Румъния не са първи по корупция

Това сочи евроизследване

По материала работи: Юлиян Атанасов
България и Румъния не са първи по корупция

Според изследване на Евростат България и Румъния не са първенци по корупция. Това коментира на пресконференция евродепутатът от Варна Емил Радев.
Нашата страна е чак на 11-о място в класацията на анкетираните европейци. Първата позиция е за Гърция с 99 %, следва Италия с 97 %, Испания и Литва  са с 95 %, цитира данните Радев.
Той смята, че механизмът за сътрудничество и проверка вече е изчерпан. От 10 години се правят доклади за състоянието на сигурността и съдебната система, но това не води до ефективна борба, смята евродепутатът.
Според него България изпълнява всички ангажименти за Шенген, но заради вътрешнополитически борби в някои от страните на ЕС, страната още чака, за да влезе в пространството.
Емил Радев информира, че страната ни е била похвалена за стратегията си за реформи в съдебната система. За Румъния не се чули толкова добри думи. През 2013 година там бе приет закон, който реално не позволява депутатите да бъдат съдени за корупция, каза Радев.

Деян Михайлов

 

Коментари

Новини Варна