IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
13:26 | 26 май 2015
Обновен: 02:21 | 16 април 2024

Печатат бюлетините за вота в Румъния?

Предположението е на Мая Манолова

По материала работи: Златина Добрева
Печатат бюлетините за вота в Румъния?

Правителството не е готово с решението къде ще се печатат бюлетините за предстоящите през октомври местни избори и дори може да се стигне до вариант да потърсим услугите на печатници в Румъния. Това призна депутатът от БСП Мая Манолова, която присъства на среща, инициирана от председателя на парламента Цецка Цачева с участието на народни представители, представители на БНБ и на правителството.

Социалистката дори заподозря, че целта е да се промени Изборният кодекс, защото представителят на Министерски съвет е предложил да се върне старото положение, при което областните управители сами определят печатниците.

"Безобразията при това положение сме го гледали и това е компромис, който ние няма да направим, защото липсва какъвто и да е контрол“, зарече се Манолова.

При това положение става така, че докато някои политици си правят активна предизборна кампания, други просто си взимат наготово напечатаните бюлетини, смята тя.

"Явно тук мисълта е да пипнем кодекса и да махнем преференцията, а тя е огромна свободата за гражданите, от която не трябва да бъдат лишавани“, коментира Манолова.

Според нея факта, че срещата се прави в парламента показва, че някой иска да промени Изборния кодекс, но не уточни кого подозира.

Тя смята, че основният въпрос е защо чак сега, в края на май, правителството се сеща, че ще има избори съвсем скоро.

"Основателни са притесненията на БНБ, че трябва да печата голямо количество бюлетини. При национални изборите се печатат 8 милиона бюлетини, а сега трябва да са 18 милиона, но има още две лицензирани печатници, които не са са включвали в този процес и една в Пловдив, която може бързо да се лицензира.

Според Манолова при това положение предложението на РБ да се печатат бюлетините в Румъния например, може да се обсъди.

"Това малко ще засегне националната ни гордост, че България не е в състояние да си отпечата даже бюлетините, но ако тук няма да се справим, това може да стане. Имало и други страни, които са го правили. Според мен обаче ако има създаден икономически интерес за печатниците да печатат, те биха се снабдили с нужната техника“, каза още тя.

В крайна сметка на срещата е взето решение правителството и ЦИК да проучат какви са възможностите да се ангажират и други печатници и да се печатат бюлетините в чужбина.

Имало е и предложение да се купят допълнителни машини за печатницата на БНБ.

Никой обаче не е показал точни сметки колко би струвал всеки обсъждан вариант за отпечатването на бюлетините./ dnes.bg

Коментари

Новини Варна