IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
09:49 | 27 май 2015
Обновен: 02:00 | 16 април 2024

Проф. Константинов: Пълна дивотия е да печатаме бюлетини в европейска държава

Според него няма как да бъде спазено изискването на Изборния кодекс

По материала работи: Златина Добрева
Проф. Константинов: Пълна дивотия е да печатаме бюлетини в европейска държава

Никъде няма такива бюлетини като у нас, които да се печатат като защитени книги. Това коментира пред bTV проф. Михаил Константинов, след като във вторник стана ясно, че БНБ няма техническата възможност да подготви бюлетините за местните избори през есента.

"Пълна дивотия е да се печата такъв вид бюлетина в европейска държава", настоя той. По думите му бюлетините са 30 милиона и са 4000 вида, което означава, че машините трябва да се пренастроят 4000 пъти.

Според него няма как да бъде спазено изискването на Изборния кодекс БНБ да печата бюлетините, тъй като централната банка няма техническата възможност за това.

Според Константинов решението за толкова защитени бюлетини е "опит за саниране на аферата "Костинброд".

"Имаме навика да създаваме някакви нормативни текстове и после да казваме, че те не могат да се изпълнят", каза математикът и допълни, че е крайно време да започне да се мисли за последствията от действията.

Проф. Константинов коментира и напрежението между българи и роми в Гърменско, като подчерта, че в България етнически конфликт няма, но политиците използват ромите. Според него незаконните къщи трябва да се бутат в момента, в който се появи самата постройка. Той допълни, че въпреки наближаването на изборите трябва да се действа бързо и да има равенство пред закона.

Коментари

Новини Варна