IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
13:27 | 30 юни 2015
Обновен: 09:12 | 26 март 2024

РБ: По-политизиран Висш съдебен съвет не е имало

По материала работи: Златина Добрева
РБ: По-политизиран Висш съдебен съвет не е имало

Според Атанас Атанасов от Реформаторския блок (РБ), въпреки съпротивата, която ще се окаже, промени в конституцията ще има.

„Днес на първо четене ще бъде приет Законът за промяна на Конституцията. След това ще се състои основната битка, когато ще трябва да бъдат гледани конкретните текстови изменения“, коментира той по БНР.

Атанасов обвини ДПС, че е партията, която иска да поддържа съдебното статукво, а и това е политическата сила, която е обслужвана от прокуратурата.

„Радикални промени обаче са необходими, защото по-политизиран Висш съдебен съвет от сегашния не е имало и трябва да бъде освободен от политико-олигархична примка, която му е сложена на врата“, отсече реформаторът.

Той обаче е убеден, че независимо от острото опозиционно поведение на партиите в парламента разумът ще надделее.

„Политиците си дават сметка, че обществените нагласи са за радикални промени в правораздаването. Ще има гласове и от ДПС, и от БСП“, категоричен беше Атанасов.

„Не може да има безмислени промени, въпреки че съществува сериозна политическа и магистратска среда, която ще окаже голяма съпротива за промените в Закона за съдебната власт. Едната линия е да не се допуснат никакви промени. Тя сериозно се отстоява от магистратската номенклатура, а втората линия ще направи опит за имитация на съдебна реформа. Това се свързва с политическите среди, които не желаят радикална промяна“, продължи той.

Според него ДПС е политическата опора на сегашното съдебно статукво и ще се опита да участват в имитация, за да не се засегнат правомощията на прокуратурата, която показва, че обслужва тази политическа сила./dnes.bg

Коментари

Новини Варна