IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
17:00 | 27 юли 2015
Обновен: 13:13 | 17 април 2024

Очаква се още сирийски бежанци да влязат у нас

Евродепутатът Илияна Йотова коментира бежанската криза

По материала работи: Слав Велев
Очаква се още сирийски бежанци да влязат у нас

Още сирийски бежанци ще потърсят убежище в България, прогнозира евродепутатът Илияна Йотова при посещение в Бургас, цитирана от dnes.bg . 


"Очаква се голяма част от сирийските граждани, които са вече в Турция, да потърсят път през България", каза тя.
 

Йотова допълни, че скоро е посетила бежански лагери в Сицилия, където няколко хиляди души са потърсили убежище само за последната седмица.
 

Според нея България ще се изправи пред още по-голям бежански проблем в следващите месеци и години. Тя добави, че подкрепя усилията по укрепването на оградата по турската граница, но не защото България трябва да се предпази от хората, бягащи от войните, а защото носи двойна отговорност.
 

"От една страна държавата трябва да защити гражданите си, а от друга страна сме и външна граница на ЕС и се налага по-голям контрол и бдителност за влизащите през границата", смята тя.
 

Йотова коментира и наскоро проведения съвет на високо равнище в ЕС по въпросите за бежанците. Според нея страни като Малта, Испания, Гърция, Италия и България, където миграционният натиск е най-голям е трябвало да бъдат извадени от уравнението при разпределянето на квотите за настаняване на бежанци. Така би се дало шанс на тези буферни страни да се справят с вече пристигналите бежанци.
 

България ще получи финансова подкрепа от ЕС за справяне с бежанците в размер на 10 милиона евро. Йотова допълни, че тези средства са недостатъчни, а освен това има и недостиг на медицински персонал, преводачи и специалисти за работа с бежанците.

Коментари

Новини Варна