IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
13:42 | 28 юли 2015
Обновен: 15:45 | 17 април 2024

Референдумът важен колкото и съдебната реформа

Задължителното гласуване е лекарство, което може да помогне на млада демокрация като нашата, коментира президентът

По материала работи: Златина Добрева
Референдумът важен колкото и съдебната реформа

През последните години сме свидетели на делигитимация на политическата система като цяло и няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието чрез референдума. За това призова президентът Росен Плевнелиев депутатите, които предстои да вземат решение дали да се проведе инициираният от него референдум за изборното законодателство, заедно с местните избори на 25 октомври.

Предложението на държавния глава е за допитване с въпроси за мажоритарен избор на част от народните представители, за задължителен вот на изборите и националните референдуми, както и за въвеждане на електронно гласуване.

Според Плевнелиев повечето проблеми в страната са породени от недобре функионираща съдебна система и слабото изборно законодателство.

Заради това той поздрави депутатите, че са постигнали съгласие за промени в Конституцията, които да направят правораздаването по-справедливо.

"Искам да ви поздравя за постигнатото по-високо ниво на стабилност, за амбицията да се проведат важни реформи и съгласието за промяна в Конституцията. Ако декларираното желание за реформи се превърне в резултат, това ще е голяма крачка за обществото с дълготраен ефект във вътрешен и международен план", обяви той.

Според него обаче референдум с въпроси по изборното законодателство е също толкова важен, колкото и съдебната система.

"Дебатите и решението, което ще приемете, са от ключово значение за страната. Сезирах 43-тото Народно събрание с искане за провеждане на референдум по три въпроса, които отдавна са в центъра на общественото внимание, но така и не получават своя отговор", настоя Плевнелиев.

"През последните години изборите вместо да внасят стабилност се превръщат във фактор за съмнение, за търговия с влияние, за купен вот. Все по-малко хора се възползват от правото си на глас, ако не преобърнем процеса, апатията и нихилизмът ще засегнат основите на самата политическа система и решението е провеждане на референдум", предупреди президентът.

Държавният глава мотивира искането си за мажоритарен вот с обстоятелството, че гражданското общество вече е показало мъдрост и уважение към ценностите на демокрацията и знае как да излъчи своите представители.

Относно критиките, че въпросът е поставен неясно, той отсече, че не е работа на президента да определя броя на депутатите, които да се избират мажоритарно и допусна, че може да има редакция.

Според него обаче е важно да има и мажоритарен вот, защото по този начин ще се запази партийното многообразие, но ще се излъчват и личности.

Със задължителното гласуване пък Плевнелиев се надява, че ще върне доверието на избирателите.

"Друг голям проблем е, че все повече хора са от партията на негласуващите. Отчуждението и апатията намират своето обяснение в бързо забравените обещания, отложените в годините реформи. Въпреки това сякаш дойде подходящото време да опитаме да се справим – задължителното гласуване е лекарство, което може да помогне на млада демокрация като нашата", отсече той.

Държавният глава мотивира искането си за електронно гласуване с вота на българите зад граница, които според него се вълнуват от бъдещето на страната.

Росен Плевнелиев смята, че политиците са в дълг на българите зад граница и отдавна е трябвало да преосмислят "своето възрожденско схващане за емигрантът, който е тръгнал да търси развитие другаде".

"Съвременните технологии позволяват всеки да е част от обществено-политическият живот, без значение къде се намират. Много са ползите от дистанционното гласуване по електронен път и то със сигурност ще се случи, но въпросът е кога, нека го на правим навреме и така над 1, 5 милиона българи по света ще дадат своят принос за бъдещето на родината, сънародниците ни зад граница не са безразлични към съдбата на България", настоява в заключение президентът./ dnes.bg

Коментари

Новини Варна