IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
09:24 | 31 юли 2015
Обновен: 15:11 | 17 април 2024

Радан Кънев: ГЕРБ да слязат от метлите

Възможно е да се наложи предоговаряне на коалицията, коментира лидерът на ДСБ

По материала работи: Златина Добрева
Радан Кънев: ГЕРБ да слязат от метлите

Лидерът на ДСБ Радан Кънев нахока от САЩ ГЕРБ, че реформаторското мнозинство се пропуква заради "партизанските" им страсти и "мераци за служебна победа".

Коментарът му е публикуван на фона на избора на Мая Манолова за омбудсман, на мястото на Константин Пенчев, който бе издигнат за втори мандат от реформаторите, но не получи нужната подкрепа от партията на премиера, за да се пребори за поста.

"Призовавам колегите от ГЕРБ да слязат от метлите и да си дадат сметка за необходимостта от много сериозен разговор за управленските приоритети и програмата на парламента. Ако искаме стабилна България, трябва да загърбим партизанските си страсти и мераци за служебна победа и да заздравим мнозинството, около важните реформи, които предстоят - Закона за съдебната власт, Закона за лечебните заведения, антикорупционния закон.

Възможно е да се наложи предоговаряне на коалицията. Това не бива да ни плаши. Ако мнозинството ГЕРБ/ДПС/АБВ се запази и атаките срещу РБ продължат, трябва да сме готови за нови избори, на които да получим по-висок резултат, и то като единна и дисциплинирана политическа сила".

Радан Кънев оценява високо всички действия на Реформаторския блок, включително и гласуването им по спорните въпроси за референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев.

"РБ показа зъби и характер. Поздравявам колегите от ПГ и ги подкрепям. Задължаването на хората да гласуват не решава въпроса с доверието в политиците. Тоягата не помага. Резултатът от задължителното гласуване, каквото и да си мислят в ГЕРБ, щеше да бъде увеличаване на резултата на ДПС (най-ниската активност на последните избори е в Кърджали, най-високата - в София!) и на протестен вот, насочен към популистки и крайни формации. Мажоритарното гласуване (при напълно неясни правила) е опит на ГЕРБ да си осигури служебна победа и да управлява без партньори и коректив, без да има мнозинство от гласовете," пише лидерът на ДСБ.

Накрая на поста си Радан Кънев завършва със заключението, че може да се наложи предоговаряне на коалицията или нови избори./ dnes.bg

Коментари

Новини Варна