IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
10:51 | 4 август 2015
Обновен: 10:53 | 21 април 2024

Признание от "Дондуков" 2: Референдумът едва ли ще успее

Бламирани са хората, не президентът, смята Румяна Коларова

По материала работи: Златина Добрева
Признание от "Дондуков" 2: Референдумът едва ли ще успее

Съветникът на президента Румяна Коларова призна, че референдумът едва ли щесъбере достатъчно гласове, които да го направят легитимен. Въпреки това тя изрази надежда на висока активност в допитването.

 

"Ако бях дистанциран анализатор, щях да се придържам към най-сигурната оценка, а тя е, че няма да се събере мнозинство, което да гарантира легитимност. Но тъй като съм секретар по гражданското общество на президента, се надявам да се активизират гражданите в чужбина. Надявам се да има достатъчно голяма активност", каза тя пред bTV.

 

Решението на парламента да отхвърли два от въпросите в президентския референдум не е бламиране на държавния глава, а на хората, смята още Коларова.

 

"Въпросите, които президентът внесе в парламента, бяха подкрепени от 570 000 подписа на граждани. Така че ако на този етап някой е бламиран, това са хората", каза тя.

 

Бившият служебен министър разкритикува народните представители, че е трябвало да одобрят или не провеждането на референдум, а не да взимат правото на избирателите да се произнесат по трите въпроса.

 

"Напълно естествено е да има партии, които са против мажоритарността, те не казаха не на мажоритарността, а на въпроса хората да бъдат питани", каза Коларова. Тя припомни, че предварителните допитвания са показали, че хората имат нагласа за промяна на избирателната система, а отказа на депутатите показва, че някой го е страх от промяна на статуквото.

 

Коларова се изказа остро по адрес на бившия служебен премиер Георги Близнашки, в чийто кабинет беше образователен министър.

 

"Няма да влизам в диалог с човек, който говори за моето собствено служебно правителство, при положение, че президентът е титуляр. Странно ми е как конституционалист като него може да го каже", обясни секретарят на държавния глава.

 

Коларова обясни, че президентът не е коригирал въпроса за мажоритарния вот, както искаха от него партиите, защото не е имало единно мнение сред тях как да звучи той. "Всички бяха "за" немската избирателна система, но РБ не се съгласиха и ние се съобразихме с това", каза секретарят.

Коментари

Новини Варна