IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
13:59 | 3 септември 2015
Обновен: 18:25 | 17 април 2024

ДПС не ламти за власт, кълне се Местан, но...

"Стабилността на кабинета е мечта на лидерите им"

По материала работи: Деян Михайлов
ДПС не ламти за власт, кълне се Местан, но...

ДПС не ламти за власт, въпреки че вчера лидерът на движението Лютви Местан призова за нова формула във властта без участието на националистически формации, каквато според него е ПФ.

"Когато говорим за евроатлантически профил на управлението ние нямаме предвид непременно съучастието на ДПС в една такава коалиция. Ние можем да бъдем отговорни и като опозиционна сила и не случайно всички значими решения се взимат с участието на ДПС", увери днес Местан.

Според него и гласуването на закона "Антикорупция" на вицепремиера Меглена Кунева, който не получи подкрепата на партьорите на ГЕРБ и РБ във властта - ПФ и АБВ, потвърди категорично тезата му от вчера, че стабилността на този кабинет е едно добро пожелание, мечта на лидерите на управляващата коалиция, макар реалността да е доста по-различна.

"Този кабинет, четирите партии, които стоят зад него и да искат не могат да постигнат идейна съвместимост поради простата причина, че априори са идейно несъвместими", отсече Местан.

Според него изясняването на профила на кабинета е проблем, който е пряко свързан с ефективността на управлението.

"В противен случай кабинетът ще продължава да повтаря като мантра: "Ние осигурихме стабилността!", разбирана като количествен параметър от брой партии и народни представители, които подкрепят кабинета, но смятаме, че истинският функционален критерии за стабилността е идейната съвместимост на партиите, които оформят управляващата коалиция", допълни лидерът на ДПС.

Той отново повтори тезата си, че без идейна съвместимост и без ясни общи приоритети като обща данъчна политика, визия за пенсионна реформа, социална политика и обща оценка за външно политическите кризи, които според него са "Ислямска държава", бежанска криза, украинска криза, не може да се говори за стабилно управление.

Коментари

Новини Варна