IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
20:54 | 3 септември 2015
Обновен: 13:53 | 18 април 2024

Премиерът: Ще има антикоруционен закон до 3 месеца

Днес парламентът отхвърли законопроекта

По материала работи: Златина Добрева
Премиерът: Ще има антикоруционен закон до 3 месеца

След три месеца ще има антикорупционен закон, увери премиерът Бойко Борисов, след като от Реформаторския блок отново заговориха за излизане от властта.

Днес парламентът отхвърли новия закон срещу корупцията сред лицата с висши публични длъжности, изготвен от вицепремиера Меглена Кунева. След два часа дебати само ГЕРБ и Реформаторският блок го подкрепиха, Патриотичният фронт, АБВ, ДПС и "Атака" гласуваха въздържали се, а БСП - против.

„След три месеца този законопроект ще мине. Аз съм успокоил Меглена Кунева, говорих с нея по този въпрос и я успокоих. След три месеца ще го внесем закона отново, ще проведем разговор с политическите партньори. Преди да внесем след три месеца закона, ще преговаряме с РБ, ПФ и АБВ", коментира Борисов, цитиран от Дарик радио и dir.bg.

По думите му от 25 години не е имало такъв закон, това, че още три месеца няма да има не е толкова страшно.

Според правилника законопроект, който е отхвърлен на първо гласуване, може да бъде внесен не по-рано от три месеца след отхвърлянето му и само след съществени промени в основните му положения, което се отразява в мотивите.

Самата Кунева коментира по-рано, че явно някои от депутатите са се уплашили да не бъдат засегнати техните интереси, но се закани законът да й стане кауза. От нейната партия дори заплашиха, че може да преразгледат участието си в управлението, защото случилото се е "срамно петно за парламента".

Съпредседателят на РБ Радан Кънев пък написа във Фейсбук и Туитър, че се налага в откровен разговор с ГЕРБ, за "да преоценим смисъла от съществуване на парламент с прокорупционно мнозинство". Според него вотът за антикорупционния закон е "отблъскващ инстинкт за самосъхранение и желание за привилегии и недосегаемост".

Аз не съм чул за такава идея на ДБГ, това трябва да бъде изговорено в коалицията, заяви пък министър Петър Москов, който е зам.-председател на ДСБ.

"Дълбоко не вярвам в това, че депутатите от ПФ са гласували от желание да няма мерки срещу мерки срещу корупцията. Трябва да се проведат разговори с тях, за да се види причината за това нещо и нещата да бъдат поправени максимално бързо”, заяви още той.

Според него макар случилото се да е много неприятно, хубавото е, че коалицията ГЕРБ и РБ е гласувала единно.

Коментари

Новини Варна