IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
11:53 | 2 октомври 2015
Обновен: 17:10 | 12 април 2024

Прогноза: След вота ГЕРБ и РБ ще договарят нови позиции

Проруската пропаганда се разраства, видя политолог

По материала работи: Деян Михайлов
Прогноза: След вота ГЕРБ и РБ ще договарят нови позиции

За пореден път местните избори не са фокусирани, няма смислено отношение на българския политически елит към местната власт. Това коментира политологът Антоний Гълъбов пред БНР.

За момента единствената тема, по която нещо върви като предизборни дебати, е свързана с реализирането на европейските средства, посочи той, но допълни, че начинът, по който се планират тези програми, до голяма степен не отговаря на местните потребности.
По тази причина според Гълъбов имаме странно реализирани проекти – малки общини, които правят спортни съоръжения, при положение че имат много по-важни цели, по-големи общини, в които се реализира какво ли не.

Няма цялостна национална политика, която да насърчи развитието на местната власт. Това е много тежка диагноза за качеството на управление на България, смята политологът.

Антоний Гълъбов коментира и кризата в отбранителния сектор и липсата на достатъчно средства за българските военновъздушни сили.

"Бюджетът на българската армия се намира под санитарния си минимум, като цяло и няма елементарна политическа воля поне да бъде достигнато онова ниво, в което армията да бъде поддържана в сегашното си състояние. Очевидно е, че политическа воля за обновяване на въоръжението, за промяна на доставчика, за излизане от зависимостта от Русия, не се генерира в Народното събрание. Вместо това виждаме разрастване на проруската пропаганда, особено откакто Русия влезе във война", допълни политологът.

Според него няма съмнение, че отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок са трудни, в контекста на проблемите в армията и соченето като основен виновник за това на настоящия министър Николай Ненчев.

Според мен след местните избори, когато се види реалното тегло на всяка една от двете политически формации, ще настъпи някакъв момент за ново предоговаряне на позиции, прогнозира Гълъбов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари

Новини Варна