IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
14:28 | 5 октомври 2015
Обновен: 21:39 | 16 април 2024

За референдума: Секции на Острова, не в Турция

В 312 секции в 46 държави ще гласуват сънародниците ни

По материала работи: Деян Михайлов
За референдума: Секции на Острова, не в Турция

Във Великобритания, Испания и САЩ най-много българи искат да гласуват в референдума на 25 октомври. Там ще бъдат открити и най-голям брой секции за допитването, става ясно от решение на ЦИК, публикувано в сайта на комисията.

 

Сънародниците ни зад граница за първи път ще могат да гласуват в национален референдум. Правото им беше дадено през лятото с промени в Закона за допитване до народа, внесени от ГЕРБ.

 

Досега българите от чужбина можеха да гласуват само в президентски и парламентарни избори. Традиционно за тях най-много секции се отваряха в Турция.

 

Сега обаче в южната ни съседка се създават 20 секции за референдума, а във Великобритания  - 44 секции. В Испания ще има 42 секции, а в САЩ – 41.

 

17 секции ще бъдат открити в Германия, 17 – в Гърция, 10 – във Франция, 4 – в Норвегия. По 1 секция ще има в Кувейт, Корея, Ливан, Москва и др.

 

Общо 312 секции ще бъдат открити в 46 държави в света, за да гласуват сънародниците ни в референдума в края на месеца, става ясно още от решението на ЦИК.

 

Въпросът, който допитването ще решава, е дали да се въведе електронното гласуване на избори.

Коментари

Новини Варна