IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
17:43 | 8 октомври 2015
Обновен: 14:59 | 28 март 2024

5 чужденци от ЕС - кандидати за общински съветници

Ако някой установи, че е заличен неправомерно може да се жалва до 17 октомври

По материала работи: Борис Проданов
5 чужденци от ЕС - кандидати за общински съветници

Петима чужди граждани от страни на ЕС са кандидати за общински съветници, казаха пред журналисти днес Александър Андреев и Камелия Нейкова, говорители на ЦИК.


В Банско общински съветник иска да стане гражданин на Великобритания, във Велико Търново - на Холандия, във Видин - гражданин на Германия, в Троян - гражданин на Великобритания и в Чипровци - гражданин на Холандия.


Трима кандидат-общински съветници са с двойно гражданство, но при тях водещо е българското гражданство, посочи Нейкова, цитирана от БТА.


ЦИК е регистрирала като наблюдатели досега седем организации с 47 души за местните избори. На една организация е отказана регистрация.
За националния референдум ЦИК е регистрирала за наблюдатели организации с 31 души.


Общинските избирателни комисии трябва да назначат съставите на подвижните избирателни секции до 14 октомври, напомниха от ЦИК. До същата дата кметовете трябва публично да обявят заличените лица в избирателните списъци. Ако някой установи, че е заличен неправомерно може да се жалва до 17 октомври.


Общинските избирателни комисии (ОИК) са компетентни да правят жребия за номерацията на бюлетините за местните избори, стана ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС) от 17 септември по жалба на Единната народна партия срещу решение на Централната избирателна комисия (ЦИК).


Жалбите до ВАС бяха отправени от БСП, Реформаторския блок и ЕНП и бяха срещу решението ЦИК да определя чрез жребий поредните номера на партиите, коалициите, местните коалиции и независимите кандидати в бюлетините за гласуване на местните избори и за националния референдум на 25 октомври.


В националния референдум за възможността за електронно гласуване се разкриват 309 секции в 45 държави.


Най-много секции са разкрити във Великобритания, САЩ, Испания и Германия. В Централната избирателна комисия (ЦИК) се проведоха консултации за назначаване на СИК в чужбина.


На партиите е даден срок до понеделник, 12 октомври, да направят своите предложения за членове за секционните избирателни комисии.

Коментари

Новини Варна