IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
21:50 | 8 октомври 2015
Обновен: 20:16 | 23 март 2024

Вече се печатат бюлетините за предстоящите избори

Помещенията, в които ще ги съхраняват областните администрации, ще бъдат охранявани

По материала работи: Борис Проданов
Вече се печатат бюлетините за предстоящите избори

До 10 октомври избирателите могат да подават заявление да гласуват по настоящ адрес както на местния вот, така и на референдума. До 17 октомври е срокът, в който може да се поиска със заявление до кмета на общината отстраняване на грешка от избирателните списъци. Бюлетините за вота вече се отпечатват. Помещенията, в които ще ги съхраняват областните администрации, ще бъдат охранявани. Машинното гласуване не се отменя, обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

 

Съгласно Изборния кодекс машинно гласуване трябва да има на изборите на 25 октомври. Обществената поръчка е прекратена от Министерския съвет, но днес председателят на ЦИК има информация от администрацията на Министерски съвет, че е в ход нова процедура и машинно гласуване ще има, посочи Нейкова.

 

Централната избирателна комисия разкрива 2 нови секции в чужбина за гласуване в националния референдум - в Босилеград, Сърбия, и в Санкт Петербург, Русия. В същото време се намаляват секции в Палма де Майорка, Испания, и в три града в Германия - Мюнхен, Кьолн и Франкфурт. Секцията в Бон се заличава заради липса на консулско представителство.

 

Там, където са намалени секциите, ще има разкрити секции в тези места, но българските граждани, които искат да гласуват в националния референдум, ще трябва да отидат в разкритата секция. А по отношение на заличената секция, която е в Бон, то ще трябва тези, които желаят да гласуват, да отидат в друг град, друго място, където е разкрита секция, за да може да гласуват, уточни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Коментари

Новини Варна