IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
15:04 | 9 октомври 2015
Обновен: 15:01 | 28 март 2024

МВР работи по 75 сигнала за нарушение на изборния процес

Румяна Бъчварова: Имаме план за действие срещу купуването на гласове

По материала работи: Борис Проданов
МВР работи по 75 сигнала за нарушение на изборния процес

Към момента сме получили 75 сигнала за нарушение на изборния процес. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на среща в парламента, свързана с продаването и купуването на гласове и нарушения на изборното законодателство.

 

“В организационно отношение сме направили всичко, което може да се направи. В същото време мога да кажа, че 360 масови мероприятия има, които се осигуряват от ресурс – 1996 полицейски служители", коментира Бъчварова.

 

“До момента сме получили 75 сигнала за нарушаване на изборния процес и 12 оперативни сигнала – 7 в Хасково. По 2 във Варна и Видин и един в Плевен. Преписките, получени от прокуратурата са 14 – във Велико Търново и Пловдив по 3, във Враца и Стара Загора по 2, и по една във Варна, Плевен, Русе и Смолян", обясни тя, цитирана от "Фокус".

 

И уточни, че е получен сигнал и от ЦИК за Габрово.

 

Общо 10 от сигналите са получени на тел. 112, а тези от граждани - 38. „За купуване на гласове се работи по 15 сигнала – 8 в Хасково, по 2 в Благоевград и Пазарджик, във Видин, Велико Търново и Смолян - по 1 сигнал.

 

"Сигналите за други престъпления са 14, а за нарушение на изборния процес – 11", допълни Бъчварова. По думите й общият брой на образуваните производства е 14.

 

МВР има план за действия срещу хората, купуващи гласове. Според нея най-същественото е, че заедно с ДАНС и Прокуратурата е създадено междуведомствено звено във връзка с нарушенията, което е с ръководител Борислав Сарафов.

Коментари

Новини Варна