IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
10:42 | 12 октомври 2015
Обновен: 02:40 | 13 април 2024

С колко бюлетини ще гласуваме на 25 октомври

Единствено бюлетината за референдума ще се слага в плик

По материала работи: Борис Проданов
С колко бюлетини ще гласуваме на 25 октомври

По-малко от 2 седмици остават до предстоящите избори у нас. С четири бюлетини ще гласуват на 25 октомври жителите на София, Варна и Пловдив. Заради опасенията, че това може да забави гласуването в тъмната стаичка от общинските избирателни комисии обещават да предприемат мерки, за да няма опашки пред секциите.

 

Но в големите градове много избиратели все още не са наясно как могат да упражнят своя вот.

 

На 25 октомври във Варна ще се гласува с до 4 от общо 5 вида бюлетини – за общински съветници, за кмет на община, за районен кмет или кмет на кметство и за гласуване в референдума. В прилежащите села вотът е за кмет на община, за общински съветници, за кметове на кметства и за националния референдум.

 

Единствено бюлетината за референдума ще се слага в плик.

 

Преди да се сгъне интегралната бюлетина за избор на общински съветници, може да бъде отбелязан и преференциален вот.

 

Пред самите секции ще има указателни табла, където избирателите ще могат да погледнат съответните кандидатски листи, както и вътре в помещенията за гласуване, съобщават от ЦИК.

 

Във Варна 813 представители на различни партии, коалиции и независими кандидати ще се борят за доверието на варненци, за да заемат едно от 51-те места в местния парламент. По силата на жребия политическите формации получиха номера от 1 до 40 в интегралната бюлетина.

 

Десет са регистрираните кандидати за кметския стол. Също 10 са и кандидатите за кмет на район Одесос. Единайсет са претендентите за кмет на най-големия варненски район Приморски. Също 11 останаха и кандидатите за кмет на “Аспарухово”. В “Младост” са 9-има, а във “Владиславово” желаещите да заемат кметското място са седем.

 

Любопитно е, че от регистрираните общо 48 кандидати за районни кметове най-много са дамите, готови да заемат кметския стол, в “Приморски” и “Аспарухово”, а в район “Одесос” битката ще е изцяло мъжка.

 

Около 300 000 са избирателите за местните избори във Варна и прилежащите й села. Избирателните списъци са съставени на база постоянен адрес.

Коментари

Новини Варна