IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
18:26 | 22 ноември 2015
Обновен: 12:33 | 18 април 2024

Синдикатите: През зимата очаквайте проблеми с доставките на ток

Трябва да бъдат заложени държавни гаранции в бюджета за тази или следващата година

По материала работи: Борис Проданов
Синдикатите: През зимата очаквайте проблеми с доставките на ток

Председателят на КНСБ Пламен Димитров прогнозира по БНР проблеми в енергийния сектор, ако не се осигурят необходимите средства от държавата: "Зимата за мен има реална опасност от нарушени доставки на електроенергия. Това има обективни измерения. Токът се произвежда от въглища и от АЕЦ “Козлодуй“, "Мини Марица-изток". "Мини Марица-изток" има да взема 400 млн. лева от ТЕЦ-овете и вече не може да произвежда редовно въглища, които се искат от нея. БЕХ не може да вземе заем. Трябва да бъдат заложени държавни гаранции в бюджета за тази или следващата година. Вторият проблем в енергийният сектор, който отново го няма в бюджета е, че от 1 април ние догодина ние либерализираме цената на електроенергията, което значи, че се вдига цената ѝ, без да има такива мерки в бюджета нито за домакинствата, нито за малките фирми."


Председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов предупреди и за друг проблем в енергийната сфера: "Има сериозни притеснения относно това, че може да не ни се сбъдват очакванията в Програмата за развитие на селските райони дотолкова, доколкото през програмата е финансирано изграждането на фотоволтаици, които след това са получили преференциални цени за добиваното от тях електричество. Това е двойно финансиране, недопустимо от ЕС. Очевидно никой нищо не е направил и този, който ще го направи, се помещава в Брюксел и това няма да е добре за всички нас."
 

Коментари

Новини Варна