IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
10:57 | 4 февруари 2016
Обновен: 09:43 | 19 април 2024

Студентите в навечерието на избори

Интересното е, че в рамките на тези избори за първи път сред кандидатите за председател на НПСС има и жена - Яна Вангелова.

По материала работи: Златина Добрева
Студентите в навечерието на избори

Тази седмица е съдбоносна за студентската общност в Република България, пред тях предстой един не толкова лек избор между трима кандидата за Председател на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/. Общото събрание, в което участват представители на студентските съвети от всички висши училища ще бъде проведено тази събота, 6 февруари 2016 година в гр. Стара Загора с домакин  Студентският съвет към Тракийски университет.

 

Предстои да бъде избран нов председател и ново ръководство на организацията, която навлиза вече в 16-тата годишнина от учредяването си през 2000 година. Тази година пред студентската общност стои изборът кой да бъде новият студентски лидер на НПСС.

 

Националното представителство на студентските съвети в Република България е единственият законоустановен орган за защита правата и интересите на студентите, докторантите и специализантите от висшите училища в страната. Като национален такъв, НПСС е органът, вземащ отношение по редица въпроси, касаещи младите висшисти в полза на тяхното по-добро образование.

 

Според правилника за избор, кандидатите за председател на НПСС са обявени още през месец декември 2015 година и техните платформи са поместени на сайта на организацията. Интересното е, че в рамките на тези избори за първи път сред кандидатите за председател на НПСС има и жена. Тримата кандидати ще имат възможност да представят своите идейни платформи за бъдещето развитие и политики на организацията на отчетното-изборно събрание тази седмица.

 

Сред кандидатите за председател разпознаваме Яна Вангелова - представител на Университет “Проф. д-р Асен Златаров” - гр. Бургас.

Яна Вангелова е позната в студентските среди като човек с опит в организацията, притежаваща познания и воля да бъде лидер. Тя е докторант по специалност „Организация и управление на производството” и магистър по „Управление на европейски проекти“, владее свободно гръцки и английски език. Тя е сред учредителите на Сдружение "Варна - Европейска младежка столица 2017".

 

Представител е на обществени и консултативни съвети към държавни институции в страната и експерт по проблемите на образованието и младежта. Не е била член и не членува в политическа партия.  Диалогът и дипломатичността са заложени в личността й. Инициатор и участник в множество проекти, инициативи, семинари, конференции, дискусии и кръгли маси. Приема обществената си позиция като лична кауза и една от най-големите битки, които е спечелила е тази за запазване на водната база на Национална спортна академия “Васил Левски” в гр. Несебър.

 

През мандат 2014 – 2016 Яна Вангелова е  част от Изпълнителния съвет на Националното представителство  на студентските съвети и заместник-председател на организацията, като такъв е  успяла  да реализира много ключови идеи за развитието на студентското самоуправление в България. Яна е известна в студентските среди с вярата в това, което прави, правейки го от сърце, с желание, мотивация и стремеж за съвършенство, защото знае, че  каузата й е обща – нейна и на всички студенти, а именно успешна защита и реализация на обучаващите се във висшите училища.

Един от основните моменти, залегнал в плана за развитие  на НПСС и платформата на Яна Вангелова е: разрастване на отраслите на Национален център за изследване на образованието и младежта (НЦИОМ) към НПСС - научноизследователското звено към националната студентска организация, което по примера на най-успешните академични проекти, като вътрешно-организационно звено, обезпечаващо с аналитична информация политиките на НПСС в сферата на висшето образование, а в последствие се утвърди в национален план, задълбочавайки практически-приложния характер на изследванията на публичните политики в държавния и неправителствен сектор!

Технически университет в София също има своя кандидатура за Председател на НПСС, и това е Момчил Петков, студент в магистърска програма “Компютърно и софтуерно инженерство”. От платформата му става ясно, че Момчил е на 23 години, от Плевен, и представя себе си като амбициозен и креативен човек. Сред приоритетите му се открояват чуждестранните обмени на студенти, проблеми с материалната база на общежитията и кандидатстването по проекти. Момчил е от близо година в организацията и до момента не е заемал позиция в нейното ръководство.

 

Третата кандидатура за председател на НПСС е на студентът Ивайло Здравков - представител на Национална спортна академия - гр. София. Ивайло е на 40 години, студент специалност „Голф“ в Треньорски факултет на НСА и член на редица сдружения, учредител на "Асоциация за развитие на българския спорт" /АРБС/, където е координатор "Дарения и донорски програми", собственик е на фирма за мебели. Платформата на Здравков се отличава с целенасочени политики за международни контакти, партньорства и провеждане на проекти.

 

Тази събота Националната студентска организация е поставена пред сериозен и важен избор за студентската общност и нейното бъдеще. Ясно личат компетенциите на кандидатите, което гарантира правилният избор. Избраният за бъдещ лидер и Председател на НПСС, ще има нелеката задача да обедини Студентските съвети от цялата страна в един работещ бъдещ екип за студентско развитие и самоуправление на местно и национално ниво.
Желаем успех на кандидатите!

Коментари

Новини Варна