IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Политика
21:57 | 29 април 2016
Обновен: 09:44 | 21 април 2024

В 4 държави от ЕС гласуването е задължително

Това са Гърция, Кипър, Белгия и Люксембург

По материала работи: Борис Проданов
В 4 държави от ЕС гласуването е задължително

След като българският парламент одобри окончателно задължителното гласуване, обръщаме поглед навън, за да видим къде в Европа и по света има задължителен вот и какви са евентуалните санкции, ако не бъде упражнено това задължение. Като цяло обаче наказанията са по-скоро символични и не се прилагат ефективно.


Гърция и Белгия са две oт страните - членки на Европейския съюз, където по закон гласуването е задължително. Другите две са Люксембург и Кипър.


Белгия е първата страна в света, която въвежда задължителното гласуване. То важи от далечната 1892 г. за мъжете и от 1949 г. за жените. Според закона, ако гражданин не гласува 4 поредни пъти на избори, може да изгуби правото си на вот за следващите 10 години. Негласуващите трудно биха си намерили работа в публичния сектор. По закон, ако някой белгиец не упражни правото си на глас, трябва да му бъде наложена парична глоба в размер до 1000 евро или да положи общественополезен труд. От 2003 г. насам обаче никой не е бил реално санкциониран.


Така задължителното гласуване става само формално. Въпреки това избирателната активност в Белгия продължава да е една от най-високите в Европа. На последните европейски избори, които се проведоха на 25 май, своя вот са дали 90% от белгийците.


Нещата са малко по-различни в южната ни съседка Гърция, където по закон гласуването също е задължително. Неявяването пред урните по закон се наказва със затвор до една година, отказ от издаване на паспорт или шофьорска книжка, както и отнемане на звания или длъжности. Извинени са само гласоподаватели над 70-годишна възраст, трудноподвижни хора или такива, оказали се на повече от 200 км от своята избирателна секция по уважителни причини.


Задължителното гласуване е заложено в гръцката конституция още през 1952 г. От 2001 г. обаче неспазването на закона не се преследва. Затова днес санкциите са по-скоро символични. На последните парламентарни избори през септември 2015 г активността беше 54.4%, докато през януари същата година правото си на глас са упражнили 63.6% от избирателите.
В Люксембург задължителното гласуване е въведено през 1919 г. Изключения се правят само за хората над 70 години и онези, намиращи се в чужбина в деня на изборите, и то само ако могат да го докажат. Задължителни са местните избори, за камарата на депутатите (долната камара на парламента) и за Европарламент.


На последния евровот правото си на глас са дали 90% от гражданите на страната. В изборния закон е записано, че при първо неявяване пред урните за негласуващите се предвиждат глоби. При повторно неявяване в рамките на 6 години глобата расте.


Санкциите са между 99 и 990 евро. На практика обаче негласувалият получава само предупреждение след първото си неявяване. Но ако то се повтори, може да стигне до съд, който да наложи глоба.


В Кипър гласуването е задължително както за кипърски граждани, така и за граждани на други страни - членки на ЕС, които са декларирали намерението си да гласуват в Кипър. Въпреки това и там санкции не се предвиждат.


Задължително гласуване има в 23 държави по света. В Аржентина то е въведено през далечната 1914 г. В Бразилия могат да гласуват по избор само неграмотните и хората над 70 години, за останалите вотът е задължителен. Австралия също е въвела задължително гласуване и по социологически данни около 80% от австралийците го подкрепят.


В Боливия негласувалият не може да получи заплатата си от банката в продължение на три месеца.


В Мексико и Италия се налагат т.нар. безвредни санкции - труден достъп на детето на неизрядния гражданин до детска градина например.

 

Ekip News 

Коментари

Новини Варна