IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
09:31 | 1 май 2016
Обновен: 09:17 | 20 април 2024

1 май - ден на труда

Това е един от официалните празници в България

По материала работи: Борис Проданов
1 май - ден на труда

Денят на труда и на международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май.

 

На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света; това е и ден на международното работническо движение и на левите движения.


Денят е един от официалните празници в България. За първи път опит за честване на 1 май у нас се прави през 1890 г. от Топографското дружество. През 1939 г. 1 май е обявен за официален празник, а от 1945 г. комунистическата власт започва да чества празника всяка година. 


В социалистическите страни на честването му се отдава голямо значение в съгласие с идеологията, че те се управляват от работническата класа. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават, марширувайки през площада, като скандират лозунги, които прославят труда и работническата класа. 


Празникът е честван и в Нацистка Германия под името „Имперски трудов ден“ (Reichsarbeitstag).


fakti.bg

Коментари

Новини Варна