IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
12:21 | 23 май 2016
Обновен: 20:54 | 22 март 2024

БСП създава алтернативен план за развитие на България

Варненската организация има трима представители във висшето ръководство на партията

По материала работи: Борис Проданов
БСП създава алтернативен план за развитие на България

Трима представители на БСП-Варна, влязоха във висшето ръководство на БСП – един член на изпълнителното бюро и двама председатели на Съвети. Лидерът на варненската организация Борислав Гуцанов и проф. Анелия Клисарова, която беше министър на образованието и науката в кабинета на Пламен Орешарски, застанаха начело на два от Съветите на НС на БСП. Народният представител Красимир Янков пък стана част от Изпълнителното бюро на партията. Те получиха вота на съпартийците си по време на първото заседание на новия НС, което се проведе в края на миналата седмица. 


Гуцанов ще отговаря за изготвяне на сериозна програма в областта на финансите и икономиката на държавата като съпредседател на Съвета, в който е включена и енергетиката, ресор на Явор Куюмджиев. Проф. Анелия Клисарова резонно оглави Съвета по образование и наука.


"Новоизбраните съвети започват да събират експерти извън БСП, с които ще започне разработване на алтернативния план за развитие на България. Незабавно започваме от другата седмица широк кръг разговори със земеделски кооперации, съюзи на лекари, учени, потребителски съюзи, студенти, майки на деца с увреждания, пенсионерски съюзи, синдикати“, заяви по време на пленума председателят на БСП Корнелия Нинова.


На заседанието стана ясно, че ще се разчита много на Съветите, за да бъдат изготвени и предложени бързи мерки и леви политики.


"Икономиката на страната е срината. В момента, според експерти, ръстът й ако изобщо има такъв, се дължи единствено на средствата от европрограми. След 2020 г. обаче фондове и европейски пари няма да има. Затова много бързо трябва да направим план за развитие на икономиката ни  с връщане на държавата в нея“, коментира Борислав Гуцанов. 


По думите му трябва да се подходи индивидуално към всеки един от регионите в страната. Той даде пример, че ако за Варна приоритет трябва да бъдат морската индустрия и туризма, за Велико Търново и Пловдив ще са други.


"Ще започнем срещи с организации в областта на образованието, с научните среди, със синдикатите, защото има много какво да се работи в тези области“, коментира на свой ред проф. Анелия Клисарова.

Коментари

Новини Варна