IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
16:21 | 26 май 2016
Обновен: 14:05 | 4 април 2024

Първанов: Президентът трябва да е доказан и избираем държавник

Той изрази мнение, че левите трябва да търсят обединение и добър диалог

По материала работи: Слав Велев
Първанов: Президентът трябва да е доказан и избираем държавник

Лидерът на АБВ и бивш държавен глава Георги Първанов изброи характеристиките на перфектния президент. Според него той трябва да е доказан държавник и да е избираем. „Познавам личности, които отговарят на двата основни критерия, което дава основание да сме толкова категорични, когато си поставим за цел да спечелим“, каза Първанов, ден след като обяви, че конституцията не създава пречки за трети президентски мандат след пауза, пише "Монитор".

„Ако Борисов предпочита такова тълкование и това му изнася, аз няма да споря с него. Ще му изпратя да прочете доклада на АБВ, който изнесох на конгреса. Там обосновах акта на оттеглянето на от изпълнителната власт“, коментира бившият президент по повод изказването на министър-председателят Бойко Борисов, че напускането на АБВ на властта явно било свързано с амбицията на Първанов да се кандидатира отново за президент. Според думите му ако кабинетът бил оздравен, азбукарите са щели да продължат да бъдат част от коалицията, но това така и не се случило. „Все едно аз да кажа, че Борисов остава, за да бъде избран за президент. Имам любим виц. Крокодила не е толкова дълъг, колкото зелен. Става дума за две различни неща, несъизмерими едно с друго“, коментира лидерът на АБВ. Той отказа обаче да даде категоричен отговор на въпроса ще се кандидатира ли за предстоящия вот. „Преди да имаме решение за кандидатура, аз няма да коментирам варианта за моето участие или неучастие, не е коректно“, категоричен бе Първанов.

„Денят на избирането на нов лидер на БСП е свързан с надеждата за един възобновен диалог за диалог в лявото пространство, Изпълва ме със скептицизъм тенденцията за остри изказвания последните седмици“, отбеляза още Първанов и добави, че ще бъде жалко диалога в лявото да се затваря, когато в дясно се случва точно обратното- обединение. Той каза още, че червените са поканени да се присъединят към така наречения от него формат „център-ляво, център-дясно“, в който подчерта, че участват и представители на „Национален съюз“, а не БДЦ и не групата на г-жа Ковачка, както и левите земеделци и движението „Гергьовден“. „С тези партньори работим отдавна и продължаваме заедно не само за президентските избори, а и в един по-стратегически план“, каза още лидерът на АБВ. По думите му сблъсък между ляво и дясно не е добре за институцията. "Когато се мисли за кандидатура, трябва да има равноправна коалиция. Такава, каквато направих през 2001 година“, отбеляза нескромно Първанов.

 

 

Коментари

Новини Варна